Espanya amenaça el govern belga pel suport del primer ministre al diàleg amb Catalunya

  • El diari De Morgen publica que el govern espanyol es va prendre unes declaracions de Charles Michel com 'un atac inacceptable' que podia fer perillar les relacions bilaterals

VilaWeb
Redacció
19.10.2017 - 10:48
Actualització: 19.10.2017 - 16:40

La condemna de la violència policíaca contra el poble de Catalunya durant el referèndum del primer d’octubre i la demanda de diàleg per part del primer ministre belga, Charles Michel, no han agradat gaire a la diplomàcia espanyola. Segons que publiquen diversos mitjans belgues, el govern espanyol s’ha pres les paraules del primer ministre com ‘un atac inacceptable’ que pot afectar les relacions bilaterals. Com a represàlia, Espanya considera de retirar el seu suport a Catherine De Bolle, la candidata de Bèlgica a dirigir l’Europol.

Ací podeu veure la portada de De Morgen d’avui: ‘Fúria espanyola contra Michel’:

Segons la premsa belga, quan es van fer públiques les declaracions de Michel, el govern espanyol va citar l’ambaixador del país a Madrid amb urgència. ‘No entenem com un país aliat fa aquesta mena de declaracions que poden fer perillar seriosament les nostres relacions bilaterals’, li va dir, en to d’amenaça. El representant espanyol va afegir que Brussel·les no podia tractar amb igualtat la Moncloa i la Generalitat. ‘Encara no hem vist cap comunicat del govern espanyol que cridés la Generalitat a sotmetre’s a la llei, només atacs contra el govern d’Espanya’, va dir.

No se sap si l’estat espanyol complirà les seves amenaces, però avui el president espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre belga, Charles Michel, es trobaran en la reunió del Consell Europeu a Brussel·les. Tanmateix, el diari flamenc De Standaard va més enllà i assegura que al govern belga no li fan por les amenaces de la Moncloa.

El vice-primer ministre, Alexander De Croo (Liberals i Demòcrates Flamencs), ha tancat files amb Michel i ha piulat un missatge contundent: ‘La violència policíaca contra civils pacífics per a evitar que votin et condemna. Punt.’ A més, recorda que el primer ministre va demanar de rebaixar la tensió política perquè les condicions per a obrir un diàleg fossin propícies. ‘Quan es tracta de drets fonamentals, Europa també és el nostre país’, ha reblat sobre el fet que Bèlgica s’hagués immiscit en un afer intern de l’estat espanyol.

Més reaccions polítiques
Karl Vanlouwe, senador de Nova Aliança Flamenca, el partit principal de la coalició de govern, s’ha fet ressò de les amenaces espanyoles i ha piulat: ‘Intimidació, repressió i violència. I mentrestant, branden la constitució.’

Helga Stevens, eurodiputada del mateix partit, també ha piulat sobre les amenaces: ‘Déu meu! Això explica moltes coses. Per què no diuen res Jean-Claude Juncker i Frans Timmermans? No són gaire conseqüents. Estic farta d’aquest doble discurs.’

Espanya ho nega
El govern espanyol diu que no ha fet cap tipus de protesta sobre el cas de Bèlgica perquè valora positivament la posició de Charles Michel. La portaveu del ministeri d’Afers Exteriors ha recalcat que no hi havia hagut protesta formal –ni notes verbals ni convocatòries de l’ambaixador–, ni cap altra iniciativa per part del ministeri, i ha declinat de comentar una filtració a la premsa belga que Exteriors no coneixia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any