IB3 i TV3 desencallen la producció conjunta i compartiran un programa cada dissabte

  • Pendents de l’arrancada de la nova radiotelevisió valenciana per arrodonir l'espai comunicatiu comú

VilaWeb
Redacció
15.11.2016 - 22:00
Actualització: 16.11.2016 - 18:28

Serà una fita. Per primera vegada en la història, TV3 i IB3 aniran més lluny de la reciprocitat i realitzaran un programa televisiu conjuntament. Una coproducció de totes dues cadenes. Serà un espai pensat per a un públic familiar que s’emetrà el dissabte al vespre a partir del mes de setembre. Un programa amable, en principi de tretze capítols, amb públic al plató provinent de tots dos territoris i amb dos conductors: un de català i una de mallorquina.

Segons que ha pogut saber VilaWeb, aquest espai d’entreteniment s’ha gestat a la FORTA, la federació que agrupa les televisions i ràdios autonòmiques. La darrera reunió dels directors generals de les corporacions públiques fou dijous a Madrid. I allà va sorgir la iniciativa entre Andreu Manresa i Brauli Duart, responsables de les televisions de les Illes Balears i de Catalunya: un únic programa per a tots dos territoris. La productora encarregada de realitzar-lo és DLO, creada per José Manuel Lorenzo.

L’empenta dels tres governs per a compartir produccions televisives
Aquesta decisió coincideix amb diversos moviments polítics destinats a fer visible la unitat de la llengua també en l’àmbit dels mitjans de comunicació. N’és un exemple la trobada que també dijous dia 10 van tenir a Barcelona els directors generals de política lingüística dels tres territoris de parla catalana. Ester Franquesa, Rubén Trenzano i Marta Fuxà van compartir estratègies per a impulsar l’ús de la llengua que parlen tretze milions de ciutadans. Segons que ha informat la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana, tots tres directors s’han encarregat de transmetre a sengles governs el potencial de compartir produccions televisives.

Simultàniament, la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, va explicar al parlament, arran d’una interpel·lació de la CUP, que tenia una voluntat política ferma d’ampliar i enfortir l’espai comú dels mitjans audiovisuals en català: ‘La nostra voluntat és de consolidar la totalitat de l’espai comunicatiu català. Nosaltres sempre hem estat partidaris de la reciprocitat i hem treballat amb tot el convenciment per aconseguir-la’, va dir Munté.

Aquesta reciprocitat ja és un fet amb les Illes Balears: des del mes de desembre ja es pot veure TV3 a les Illes i IB3 Global a Catalunya. Però Munté va anar més lluny i va parlar de crear allò que va anomenar una ‘taula tècnica per a avançar cap a la construcció d’un mercat comú de continguts comunicacionals de parla catalana’. Aquest espai d’entreteniment previst per a la temporada que ve a IB3 i a TV3 podria ser el primer exemple de productes comunicatius compartits.

Tot esperant la resposta valenciana
En el cas valencià, la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació tot just ha començat a caminar i encara no sap quan començarà a emetre. Per això de moment sembla més complicat que participe en aquest mercat. La Secretaria de Comunicació, responsable de posar en funcionament els mitjans públics i que depèn de la Conselleria de Presidència, diu que no ho ha considerat encara perquè no hi ha televisió. ‘Quan n’hi haja, ho valorarem’, han afegit.

Amb tot, el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, va declarar fa poques setmanes a VilaWeb que estava preocupat per l’absència d’una televisió, perquè la considera un element fonamental per a la normalització lingüística. A més, va explicar que ja havia tingut contactes amb responsables de la Corporació Catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any