Erdogan reconverteix Santa Sofia en una mesquita després d’haver rebut l’aval de la justícia

  • El decret revoca la condició de museu de l'antiga basílica, una de les joies mundials de l'art bizantí

VilaWeb
Europa Press
10.07.2020 - 18:53
Actualització: 29.12.2020 - 18:41

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha signat el decret per reconvertir formalment Santa Sofia en una mesquita després d’aconseguir que el principal tribunal administratiu turc anul·lés el decret de 1934 que secularitzava un dels principals emblemes d’Istanbul.

El decret revoca la condició de museu de l’antiga basílica, una de les joies mundials de l’art bizantí. Segons el tribunal que ha pres la decisió, el Consell d’Estat, Santa Sofia és propietat de la Fundació Fatih Sultan Mehmet i havia estat registrada per ser utilitzada únicament com a mesquita.

La condició de museu va ser donada per l’ex-president turc i fundador de la República, Mustafa Kemal Atatürk, fa ja vuitanta-sis anys. El tribunal ha afirmat ara que el govern no tenia llavors poders per a canviar l’estatus religiós de l’antiga basílica i secularitzar-la.

Els musulmans conservadors havien reclamat d’ençà de fa temps que aquest edifici, construït al segle VI com a basílica ortodoxa i Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, tornés a ser mesquita. Tanmateix, el debat de la reconversió va agafar força el 29 de maig, quan es va commemorar el 567 aniversari de la caiguda de l’Imperi Bizantí amb la lectura de diverses frases de l’Alcorà a Santa Sofia.

Compromisos amb la Unesco

La UNESCO s’ha pronunciat avui per primera vegada sobre la polèmica per recordar que Santa Sofia està inscrita en la seva llista patrimonial com a museu i que això porta associat ‘compromisos i obligacions’, en la mesura que correspon a cada estat determinar que no hi hagi cap modificació en els seus monuments.

D’haver-n’hi, ha explicat l’organització, el país s’ha de posar en contacte amb la UNESCO i, arribat el cas, acceptar que un comitè examini aquests béns patrimonials. En aquest sentit, ha subratllat que Santa Sofia ‘té un fort valor simbòlic, històric i universal’.

L’agència ha explicat que ha compartit totes les seves preocupacions amb les autoritats turques en ‘diverses cartes’, de manera que els ha instat a iniciar un diàleg ‘abans d’adoptar qualsevol decisió que pugui afectar el valor universal del lloc’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any