ERC espera ara que Sánchez acati el TJUE

  • La posició de l'advocacia de l'estat en les al·legacions sobre la resolució del Tribunal de Luxemburg pot determinar el desblocatge de les negociacions entre ERC i el PSOE

VilaWeb
Redacció
22.12.2019 - 21:50
Actualització: 22.12.2019 - 23:41

La política continua als tribunals. El desblocatge de les negociacions per a investir Pedro Sánchez penja ara de la posició que prengui l’advocacia de l’estat espanyol amb relació a Oriol Junqueras. La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que li reconeix la immunitat com a eurodiputat ha aturat les negociacions entre el PSOE i ERC. Els republicans van deixar ben clar que no es reprendrien fins que els socialistes no es pronunciessin sobre la sentència i fins que no se sabés la posició de l’advocacia de l’estat, que, com una de les parts del judici contra el procés, ha de presentar les al·legacions sobre la resolució del Tribunal de Luxemburg.

Dijous el Tribunal Suprem espanyol va donar cinc dies a totes les parts perquè es manifestessin sobre la immunitat de Junqueras, un termini que s’esgota a principis de la setmana vinent. Entre les qüestions damunt la taula hi ha la de decidir si és procedent la petició de suplicatori al Parlament Europeu quan Junqueras ja té una condemna ferma i, si en cas de sol·licitar-lo, ha de restar a la presó tot esperant la resposta de l’Eurocambra. En definitiva, les parts han de pronunciar-se sobre la manera com creuen que el Suprem espanyol ha d’aplicar la sentència de Luxemburg.

La fiscalia no va trigar a pronunciar-se. Poc després de saber-se la sentència no en va fer cabal, va oposar-se al fet que Junqueras adquireixi la immunitat i va demanar d’executar immediatament la pena d’inhabilitació, que la sentència del judici contra el procés havia deixat en suspens. Pel que fa a la defensa de Junqueras, el seu advocat, Andreu Van den Eynde, va deixar clar que la resolució de Luxemburg hauria d’implicar ‘de facto’ la nul·litat de la sentència i l’alliberament del president d’ERC. Van den Eynde ja va presentar l’incident de nul·litat de la sentència, on s’explica que Junqueras té immunitat, i també un escrit el mateix dijous perquè es tingui en compte la resolució de Luxemburg en aquest incident de nul·litat, i per tant les seves al·legacions reiteraran aquests arguments.

La incògnita sobre les al·legacions només plana sobre l’advocacia de l’estat espanyol, que depèn directament del Ministeri de Justícia espanyol. Per al desblocatge de les negociacions, ERC veuria ‘molt positiu’ que la proposta de l’advocacia coincidís amb la del partit, tal com va assenyalar ahir el vice-president del govern, Pere Aragonès, en una entrevista a TV3. D’aquesta manera, una proposta que demanés d’amollar Junqueras en espera de la resposta del suplicatori per part de l’Eurocambra facilitaria el suport a la investidura de Sánchez, mentre que una proposta contrària la dificultaria.

Sobre la posició de l’advocacia de l’estat espanyol no ha transcendit res i només existeix el precedent del mes de juny, en què es va manifestar en favor de permetre la sortida de Junqueras de la presó per prometre la constitució espanyola, un criteri contrari al de la fiscalia. Llavors l’advocacia també va dir que era la Junta Electoral espanyola i no el Parlament Europeu que tenia ‘la competència de valorar el compliment dels requisits establerts pel dret intern’ que puguin afectar els candidats electes i que la legislació de cada estat preval sobre l’europea. Només va demanar l’alliberament puntual, no pas definitiu, de Junqueras per a fer el tràmit.

El govern espanyol creu que la sentència s’ha d’acatar

D’ençà de la publicació de la sentència, el govern espanyol s’hi ha pronunciat per via de la vice-presidenta en funcions Carmen Calvo, però no ha especificat quina serà la posició de l’advocacia. El mateix dia de la publicació Calvo va expressar la disposició de l’executiu de Sánchez a ‘ajudar’ el Suprem a complir-la. Concretament, va dir que l’advocacia estudiava la resolució per a saber quina posició havia d’adoptar per a ‘ajudar de la millor manera’ a complir-la. Més contundent es va mostrar ahir, quan va dir que el Suprem ha d’acatar i complir-la. ‘Les sentències s’acaten i es compleixen, no hem canviat de posició. Sigui quina sigui la sentència, també aquesta sentència, que obliga el nostre Tribunal Suprem’, va dir, i va afegir que el de Luxemburg ‘és també un tribunal per als espanyols’. No obstant això, la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, va dir divendres que treballaven ‘en la política’ i que no acceptarien ‘cap condicionament de la política en la justícia’, ni viceversa.

Quant a ERC, va aprofitar ahir el congrés nacional per afegir pressió al PSOE. Marta Rovira i Pere Aragonès van alertar al govern espanyol que no hi hauria diàleg amb repressió i Junqueras va qualificar d”inevitable’ un altre referèndum.

A més del gest del PSOE amb l’advocacia de l’estat, l’altra condició per a investir Sánchez és una taula de diàleg entre governs per a abordar una solució del conflicte. Abans de la investidura, ERC ha de convocar el consell nacional perquè ratifiqui l’hipotètic acord.

Més enllà de la qüestió de Luxemburg, Calvo també va valorar ahir el fet que el partit no renunciï a la via unilateral en la ponència política aprovada ahir. Va dir que al PSOE saben ‘perfectament quins són els postulats de l’independentisme i ells saben quins són els postulats del socialisme’, que hi són ‘molt contraris’. Va afegir que, per aquest motiu, ‘entre diferents’ han d’aconseguir ‘una sortida per a Catalunya’ i va remarcar la importància d’investir Sánchez de la manera més àgil possible i com abans millor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any