Margarita Riera (Salvem el Golfet): ‘No podem consentir que es posin de moda les entrompades aquàtiques’

  • Entrevista a la presidenta de l'entitat ecologista Salvem el Golfet, que ha denunciat festes il·legals en cales protegides del Cap Roig

VilaWeb
Roger Graells Font
14.08.2019 - 21:50

L’entitat ecologista Salvem el Golfet va denunciar dimarts que grups d’embarcacions feien festes il·legals multitudinàries a la cala d’en Massoni, un espai del cap Roig protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) pel seu enorme valor ambiental, paisatgístic i patrimonial. S’hi han aplegat fins a una quarantena d’embarcacions, sense permisos per a fer cap festa, convocades per les xarxes socials. El govern ja ha obert expedients per a identificar i sancionar els propietaris dels vaixells i ha augmentat la vigilància dels espais naturals protegits.

Parlem amb la presidenta de Salvem el Golfet, Margarita Riera, que es mostra satisfeta per la decisió presa ahir d’instal·lar boies ecològiques de fondeig, que impediran que es continuïn fent aquestes festes i que permetran que es preservi el fons marí. Explica que no és contrària al fet que la gent es diverteixi, però deixa clar que cal reflexionar sobre com i on es poden fer festes a l’estiu.

Després de la vostra denúncia, la subdelegació del govern espanyol a Girona ha dit que posaran boies ecològiques de fondeig. N’esteu satisfets?
—Sí, ho demanàvem com a associació. Això ha tingut un ressò entre la gent, que s’ha posat molt en contra que en una cala que pertany al cap Roig, un espai d’interès natural, s’hi facin aquestes macrofestes d’entrompada. A les convocatòries demanaven que s’hi portés alcohol. Fa un mes, s’hi va fer una ‘paella party’. No són casos aïllats, també vam denunciar-ho l’any passat i ara ens hem assabentat que fa cinc o sis anys que es fan aquesta mena de festes en aquest indret. Això s’escapava de les mans, de manera que ara estem satisfets. Aquestes cales són espais PEIN i s’ha d’anar amb precaució. No estem en contra que hi vagin les barques, passa que no s’hi poden fer festes d’aquestes característiques amb quaranta embarcacions i plenes de gent.

S’han fet festes il·legals de fa anys. La policia no ha actuat mai?
—No en tenim constància. Ara quan hi posin les boies, les embarcacions hauran d’ancorar-hi i diuen que podran intervenir-hi. No podran tirar l’àncora al fons marí. I també diuen que posant-les eviten les concentracions de barques les unes al costat de les altres. És competència de la Capitania Marítima de Palamós. El pla d’usos de les platges és dels ajuntaments, que sol·liciten les boies. Ara la subdelegació del govern espanyol ho ha acceptat, però no diuen quan les posaran, i si és l’estiu vinent, ja farà dos anys que vam denunciar-ho per primera vegada, el juliol del 2018. També ens han dit que hi haurà vigilància els caps de setmana. Estic a favor que la gent faci festes, però no en un espai natural i, a més, sense haver demanat permís a ningú.

A part del dany de les àncores al fons marí, hi ha hagut cap més conseqüència?
—Amb aquestes festes fan fora la gent i les famílies que hi van a passar el dia. Es troben una festa en què engeguen uns altaveus amb la música a tota pastilla i amb les embarcacions tancant tota la cala, i un munt de gent. Els usos de la platja no són per a aquestes coses, i menys un espai d’interès natural.

Sabeu quin perfil de gent n’ha format part?
—Són joves. La ‘paella party’ del juliol era la sisena que feien i hi havia unes dues-centes persones. La llàstima és que ens vam assabentar una vegada va passar. A la ‘barrofarra’ del 10 d’agost, la convocatòria era a la una del migdia, deia que era de franc i es demanava que portessin molts gintònics. És una entrompada aquàtica, que no em diguin que era una altra cosa. Que sigui moda a altres llocs com Eivissa, doncs bé… aquí no ho volem, això. No podem consentir que es posi de moda. Volem que la gent que hi va es pugui banyar sense por que una barca s’acosti fins a la zona de bany. Les embarcacions que tenen consciència ja ho saben, això.

Hi ha prou consciència de la importància de preservar el fons marí?
—Hem de canviar el model de turisme que tenim. Hem de preservar l’entorn i el fons marí. Si això no ho comencem a entendre, malament. Hem de posar boies ecològiques de fondeig perquè no es facin aquestes macrofestes i se’ls pugui multar si posen les barques unes al costat de les altres. Em sembla que tota la gent que s’estima la Costa Brava ho pot entendre. Reitero, no anem en contra de les embarcacions, anem en contra dels excessos i l’ús irracional que en fan alguns. Hem de saber on ens divertim i de quina manera. Tots hem d’aprendre a tenir-ne cura, tant les administracions com els usuaris.

Els ajuntaments de Palafrugell i Mont-ras poden fer-hi més?
—Nosaltres vam presentar la instància el juliol de l’any passat als dos ajuntaments, notificant que havíem detectat aquestes festes i demanant, sobretot, que hi posessin les boies. L’Ajuntament de Palafrugell ens va dir que ho incorporarien al pla d’usos del litoral, que ja hauria d’estar fet. Ara ens hem reunit amb l’alcaldessa de Mont-ras, que és nova enguany i ens ha demanat disculpes perquè l’any passat l’ajuntament no ens va contestar a la instància. Ens ha dit que ho havia proposat al pla d’usos del litoral del Baix Empordà. S’ha de posar ordre, perquè és un perill que les barques s’acostin massa allà on la gent es banya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any