Joan Pons, voluntari del vaccí d’Oxford: ‘Haver d’aturar temporalment un estudi no és estrany’

  • Parlem amb el voluntari del vaccí contra la covid-19, ara que la Universitat d'Oxford i AstraZeneca han aturat temporalment l'assaig clínic

VilaWeb
Oriol Bäbler
09.09.2020 - 18:00
Actualització: 09.09.2020 - 23:15

Un dels principals candidats de la cursa internacional per a trobar un vaccí contra la covid-19 –l’impulsat per Oxford i AstraZeneca– ha hagut d’aturar temporalment l’assaig clínic, perquè a un pacient del Regne Unit se li ha inflamat la medul·la espinal. De totes maneres, l’infermer català Joan Pons, un dels 45.000 voluntaris que participen de l’estudi, hi lleva importància i assegura que és habitual que els assaigs tinguin aquesta mena d’entrebancs. ‘Ara cal determinar si aquest pacient ha tingut un efecte secundari o això no té cap relació amb la vacuna. Durant les 48 o 72 hores vinents sabrem què ha passat’, diu en una entrevista a VilaWeb, en què també destaca que fins ara cap voluntari no havia requerit assistència mèdica.

Primer de tot, com us trobeu?
—Jo em trobo bé i no he experimentat cap reacció adversa des que em vaig vacunar. Que s’hagi decidit d’aturar temporal l’assaig, personalment, em dóna molta confiança. Vol dir que la Universitat d’Oxford i la farmacèutica AstraZeneca no volen impulsar la vacuna a qualsevol cost i es prenen molt seriosament la salut dels voluntaris. El protocol de seguretat és molt estricte. Qualsevol problema que tingui un voluntari l’ha de comunicar a un telèfon disponible nit i dia. A més, ells tenen l’obligació de notificar-ho a les autoritats.

La pregunta que es fa tothom ara mateix és si el vaccí d’Oxford és segur.
—És la primera vegada que un dels 45.000 voluntaris necessita assistència sanitària. Ara cal determinar si aquest pacient ha tingut un efecte secundari o això no té cap relació amb la vacuna. Durant les 48 o 72 hores vinents sabrem què ha passat. De totes maneres, cal deixar una cosa ben clara: no s’ha descartat tot l’estudi, tan sols s’ha aturat temporalment el reclutament de nous voluntaris i l’administració de noves dosis. De fet, es continua treballant amb la resta de voluntaris. Jo hi he d’anar el 25 de setembre per fer-me una revisió i una anàlisi de sang.

És normal que un assaig clínic s’aturi temporalment?
—És una cosa normal en el desenvolupament de qualsevol fàrmac o vacuna. De fet, l’assaig d’Oxford no és pas la primera vegada que s’atura. A l’estiu, a la fase 2, es va detectar una reacció mínima a les dosis i es va resoldre reajustant-les. Un altre exemple: a l’assaig de Moderna, també a la fase 2, uns quants voluntaris van acabar a urgències amb molt mal de cap. En el cas d’Oxford, s’ha de tenir en compte que s’ha ampliat el nombre de voluntaris de més de seixanta-cinc anys o amb malalties cròniques. És normal que hi hagi complicacions. Aquesta vacuna no és la panacea, no ens protegeix de tot.

Us n’han informat prèviament, del cas d’aquest pacient?
—A mi no me n’han informat oficialment, tot i que ja fa molts mesos que em vaig vacunar. Però tinc contacte amb uns altres voluntaris, de Sud-àfrica, i ells sí que han rebut un comunicat en què els explicaven la situació. Crec que Oxford i AstraZeneca han estat prou transparents de cara al públic. Em preocupen més alguns titulars de la premsa, que han exagerat molt la situació i han creat més alarma que no pas informació. Vull aprofitar l’avinentesa per fer una crida a la calma perquè això que ha passat [aturar l’estudi], tal com he dit, és normal.

De totes maneres, si es descarten afectacions relacionades amb el vaccí, aquesta pausa sí que n’alentirà la comercialització.
—Aquesta pausa s’ha de posar en perspectiva i sí que és una mica un entrebanc, però, com he dit abans, bona part dels estudis s’han hagut d’aturar en algun moment. Segurament la vacuna d’Oxford continuarà, però, si no és el cas, no hem de perdre l’esperança. La cursa continua i hi ha molts més corredors que Oxford: Moderna, Janssen, Sputnik, Sinovac… La vacuna acabarà sortint, fins i tot crec que abans de Nadal. Si no és la d’Oxford, serà una altra.

Ens podeu donar més detalls de la vostra cita del dia 25?
—És un control que em fan mensualment per veure quina quantitat d’anticossos tinc i com evolucionen. Ara estudien quant duren les cèl·lules T perquè s’ha vist que a alguns contagiats els han caigut els anticossos en picat, de manera que hi ha hagut casos de reinfecció. Saber quant dura la immunitat, els servirà per a determinar amb quina regularitat cal vacunar. Això a banda, també em fan una revisió per mirar si he desenvolupat cap problema com ara afectacions en algun òrgan.

Què passaria amb els milers de voluntaris si se suspengués l’assaig definitivament?
—Se signa un protocol per dotze mesos, de manera que ens continuaran fent revisions i anàlisis mensuals encara que se suspengui l’estudi. No es desentendran de nosaltres, hi són obligats per contracte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any