Enllaçats per la llengua troba desafortunat el pacte entre la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana i l’AVL

  • L’entitat subratlla que la Reial Acadèmia ha “atiat durant dècades” la conflictivitat envers la llengua pròpia dels valencians

VilaWeb
ACN
01.06.2016 - 23:38
Actualització: 05.07.2016 - 18:11
La plataforma d’Enllaçats per la Llengua, formada per una xarxa d’entitats d’arreu del domini lingüístic català, considera ‘desafortunat’ el comunicat conjunt signat entre l’Acadèmia Valenciana de la llengua i l’entitat secessionista de la RACV (Reial Acadèmia de Cultura Valenciana). La declaració conjunta de cooperació efectiva entre les dues entitats, dividides per la unitat de la llengua catalana, ha estat aprovada aquest dilluns i ha estat interpretada en alguns àmbits com una cessió de la RACV atès que l’AVL reconeix de manera implícita que el valencià forma part de la llengua catalana.

En canvi, Enllaçats creu que és un ‘error’ posar en peu d’igualtat l’AVL, legitimada estatutàriament com a ens normatiu del valencià, amb una entitat que ha atiat durant dècades la conflictivitat envers la llengua pròpia dels valencians, defensant posicions acientífiques i demonitzant la necessària col·laboració cultural entre els territoris de parla catalana.

En aquest aspecte, la xarxa d’entitats ha manifestat que troba a faltar en el redactat alguna declaració a favor de la unitat de la llengua catalana, que no deixés cap mena de dubte que l’acostament entre ambdós col·lectius no representa cap perill per desfer el camí avançat durant molts d’anys per a la normativització de la llengua des de les universitats valencianes.

Enllaçats per la Llengua no creu que l’acord beneficiï la societat valenciana ni que apel·li a cap pau lingüística. Subratlla que tot el món acadèmic no té cap dubte sobre la filiació del valencià, que al comunicat d’AVL i RACV es refereix en diverses ocasions com a llengua valenciana.

Finalment, des de la plataforma s’apel·la a superar aquest debat estèril treballant per la plena normalització del valencià, implementant polítiques reals que fomentin el seu ús social, recuperant mitjans de comunicació públics en llengua pròpia i treballant conjuntament amb l’Institut d’Estudis Catalans, la xarxa Vives d’universitats i l’Institut Ramon Llull.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any