El Col·legi d’Enginyers de Barcelona aposta per l’autoconsum energètic

  • L'entitat reivindica a les administracions que inverteixin per fer possible una transformació "profunda" de l'automoció

VilaWeb
Redacció
05.10.2021 - 20:17

El Col·legi d’Enginyers Graduats i Tècnics Industrials de Barcelona ha demanat d’aprofitar la situació complicada que ha provocat la covid-19 com una gran oportunitat per a transformar el sistema productiu en conjunt. En una guia presentada avui, l’entitat proposa iniciatives beneficioses per a les pimes industrials. Tot i admetre que la prioritat actual és sortir de la crisi a curt termini, el col·legi demana d’optar per mesures que consolidin el teixit empresarial a mitjà i llarg termini. Entre algunes de les propostes, hi ha el foment de l’autoconsum energètic, de la indústria de l’hidrogen verd i les subvencions de les administracions públiques per transformar de manera “profunda” el sector de l’automoció.

En mig d’una escalada del preu de la llum, Enginyers BCN aposta perquè les pimes adoptin sistemes de generació local d’energia i estableixin comunitats locals per representar interessos comuns.

D’aquesta manera, la transició energètica arribaria de manera igualitària, asseguren a la guia. També aposten per la transformació de purins agrícoles en gas natural, el desenvolupament de la indústria de l’hidrogen verd, de centrals de generació eòlica, fotovoltaica i de bombament i per la instal·lació i generació d’energia geotèrmica i aerotèrmica.

Pel que fa a les propostes per a revitalitzar el sector de l’automoció a Catalunya, recomanen apostar d’una manera clara pels cotxes menys contaminants, invertir en instal·lacions de recàrrega per a cotxes elèctrics, reconvertir una part de la producció de l’empresa auxiliar de l’automòbil en auxiliar del cotxe elèctric així com adaptar-la als nous components.

A més, reivindiquen a les administracions que s’impliquin i donin recursos per cobrir part dels costos d’aquesta transformació. D’altra banda, el Col·legi d’Enginyers aposta per potenciar l’ecodisseny, tant del producte com dels processos de fabricació, de manera que els productes generats en els diferents processos industrials puguin ser regenerats, reparats, modificats o reciclats. En la mateixa línia, recomanen fomentar la logística inversa, és a dir estendre l’ús i la vida útil de productes gràcies als centres de reutilització de les empreses productores

També recomanen fer ús de la intel·ligència artificial per fer tasques com inventaris automatitzats De la mateixa manera, aposten per aprofitar el gran potencial de les eines digitals i de les bases de dades per millorar l’activitat empresarial.L’acte de presentació ha comptat amb la directora general d’Indústria del Departament d’Empresa i Treball, Natàlia Mas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any