Els tresors del Louvre de l’antic Egipte, en una exposició al CaixaFòrum de Barcelona

  • 'Animals i faraons' mostra la importància de la figura animal a la civilització egípcia faraònica

VilaWeb
Redacció
26.09.2015 - 06:00
Actualització: 28.09.2015 - 23:34

Estàtues i esfinxs, peces de ceràmica, joies i amulets, pintures i, fins i tot, catorze mòmies d’animals són algunes de les peces que es poden admirar a l’exposició ‘Animals i faraons‘ al Caixafòrum de Barcelona. Més de 430 objectes expliquen el paper fonamental i la omnipresència dels animals en la cultura, les creences religioses i la vida quotidiana a l’antic Egipte. La mostra, que ha estat impulsada per l’Obra Social de La Caixa i el Museu del Louvre, romandrà oberta fins el gener de 2016.

Sense ser un expert egiptòleg, la majoria de la gent pot associar una sèrie d’animals amb divinitats de l’Egipte faraònic: Ra, Déu del Sol i de l’origen de la vida és representat amb un cap de falcó; Anubis, és la divinitat dels morts amb cap de xacal i Bastet la deessa de la guerra i amb cap de felí. La mostra ‘Animals i faraons’ aprofundeix en la relació que es va establir a l’antic Egipte entre els homes i els animals per esdevenir una figura indispensable en la simbologia funerària, religiosa i política.

La mostra es divideix en nou àmbits que expliquen quina era la fauna present a l’Egipte antic i la relació d’equitat que hi havia enrere els regnes humà, animal, vegetal i mineral. Tal com explica l’exposició, els animals van prendre una importància simbòlics destacada perquè ajudaven als homes a explicar certs aspectes abstractes de la religió. Així, la figura animal es va convertir en l’element múltiple d’un llenguatge codificat, escrit o representat, i, en aquest sentit, es va erigir com a pilar del pensament religiós egipci.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any