Els serveis d’intel·ligència dels EUA conclouen que Putin va ordenar una campanya per a ‘ajudar’ a Trump

  • L'informe assenyala també sense embuts l'autoria dels ciberatacs i les intencions de Rússia, però refusa valorar si realment aquesta campanya va influir perquè Trump s'imposés en les eleccions

VilaWeb
Redacció
07.01.2017 - 09:57
Actualització: 07.01.2017 - 21:36

Els serveis d’Intel·ligència dels Estats Units han conclòs que el president rus, Vladímir Putin, va ordenar una campanya que va incloure ciberatacs contra institucions nord-americanes amb l’objectiu d’ajudar el magnat Donald Trump a imposar-se en les eleccions presidencials del passat 8 de novembre.

Així ho diu en un informe parcialment desclassificat que va veure la llum ahir, poc després que Trump es reunís amb representants de la Intel·ligència per discutir la possible implicació russa en els últims comicis.

‘Concloem que el president rus, Vladímir Putin, va ordenar una campanya d’influència durant 2016 amb les eleccions presidencials dels Estats Units com a objectiu’, diu el text, que cita entre els objectius d’aquesta campanya reduir la confiança de la ciutadania en el procés electoral i denigrar la candidata del Partit Demòcrata, Hillary Cinton.

Els ‘hackers’ volien perjudicar les aspiracions de l’ex-secretària d’Estat i ajudar a Trump, per qui el Govern rus va mostrar una clara preferència. Tant la CIA com l’FBI donen plena validesa a aquesta tesi, mentre que l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) hi té una confiança ‘moderada’, segons el document.

‘Quan a Moscou li semblava que la secretària Clinton tenia més possibilitats de guanyar les eleccions, la campanya d’influència russa va començar a centrar-se a obstaculitzar la seva futura presidència’, recull l’informe, que al·ludeix sense citar la filtració de correus electrònics i altres textos.

La intel·ligència dels Estats Units cita com a eines d’aquesta campanya russa a mitjans estatals, usuaris remunerats en xarxes socials i operacions encobertes com els ciberatacs, entre altres iniciatives. Moscou hauria promogut accions de pirates contra els dos grans partits nord-americans.

Les autoritats nord-americanes recorden que Rússia, com la seva predecessora soviètica, sempre ha intentat influir els Estats Units per perjudicar els candidats que considera hostils. En aquest sentit, cita les crítiques de Clinton a Putin i l’aparent bona sintonia entre el mandatari rus i Trump.

Efectes no precisats
L’informe assenyala també sense embuts l’autoria dels ciberatacs i les intencions de Rússia, però refusa valorar si realment aquesta campanya va influir perquè Trump s’imposés en les eleccions del 8 de novembre.

‘No hem avaluat l’impacte de les activitats russes en el resultat de les eleccions. La Comunitat d’Intel·ligència és responsable de vigilar i avaluar les intencions, capacitats i accions d’actors estrangers; no analitza el procés polític dels Estats Units o la seva opinió pública’, diu l’informe.

Aquest buit previsiblement donarà ales a Trump, que ahir es va referir a les acusacions sobre suposada manipulació electoral com una ‘caça de bruixes’, segons declaracions concedides a ‘The News York Times‘ abans de conèixer de primera mà els informes d’Intel·ligència.

Després de la trobada, el magnat ha insistit a defensar la seva victòria. ‘Encara que Rússia, la Xina, altres països, grups i persones des de l’exterior intenten de manera constant trencar la ciberinfraestructura de les nostres institucions governamentals, empreses i organitzacions, entre elles el Comitè Nacional Demòcrata, no hi ha hagut absolutament cap efecte en els resultats de les eleccions’, va assegurar en un comunicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any