Els refugiats, la identitat sexual, la transformació social i els mons íntims, protagonistes del DocsBarcelona 2016

  • Dels 30 títols que conformen la programació de Secció Oficial, Latitud DocsBarcelona i Sessions especials, vuit són de producció catalana

VilaWeb
Redacció
21.05.2016 - 11:35

 “El DocsBarcelona reflectirà aquest any la societat actual des dels refugiats passant per la identitat sexual, la transformació social i els mons íntims”. Amb aquestes paraules ha definit el director Joan Gonzàlez la dinovena edició del certamen de cinema documental, que tindrà lloc a la capital catalana demà. Una edició que presentarà 46 pel·lícules de 28 països a l’Aribau Club i el CCCB. Dels 30 títols que conformen la programació de Secció Oficial, Latitud DocsBarcelona i Sessions especials, 8 són de producció catalana.

Gonzàlez ha desgranat la programació del certamen que té com títol ‘Mirades inquietes’ i ha explicat que entre els temes principals hi ha els refugiats, la identitat sexual, la transformació social i els mons íntims. Ha indicat que això “es veurà acompanyat amb la companyia dels directors. Més del 50% de les pel·lícules tindran els seus directors que podran parlar amb el públic”, ha explicat.

La fornada universitària de documentalistes també gaudeix de secció pròpia al festival, la secció DOC-U, un espai d’exhibició per als estudiants del Grau de Comunicació Audiovisual que tindrà lloc a l’Antiga Fàbrica Estrella DAMM comptarà amb 11 curtmetratges que competiran pel Premi DOC-U patrocinat per OVIDE. En aquesta edició 20 títols participaran a la Secció Oficial, que competeixen pel Premi DocsBarcelona TV3 al Millor Documental i el Premi Nou Talent a la millor pel·lícula dels directors debutants.

Cinc títols de la programació apropen al drama dels refugiats de països com Síria, Iraq o l’Afganistan com per exemple ‘Síria: una història d’amor’ (A Syrian Love Story), ‘The Longest Run‘, ‘Bakur‘ i ‘Kandahar Journals‘. El festival també s’endinsarà en dues campanyes electorals paradigmàtiques. D’una banda, s’entrarà als bastidors de la campanya de Barcelona en Comú gràcies a ‘Metamorphosis‘ i ‘Alcaldessa’ amb visions diferents de la mateixa història. De l’altra, es coneixerà el retrat més personal del president equatorià Rafael Correa al llarg de la campanya del 2013, amb el documental ‘Instantes de campaña‘.

El festival també aborda l’homofòbia, la transexualitat i la pedofília. Entre d’altres, la protagonista de ‘Call me Marianna’ comença una nova vida després de 40 anys dins del cos d’un home, encara que la seva mare continuï dient-li “fill”, la seva exdona no la vulgui veure i els seus fills la rebutgin. ‘Daniel’s World‘ és un retrat d’un estudiant de 25 anys, el primer membre de la comunitat txeca de pedòfils que parla de la seva malaltia i que, tot i no haver abusat mai de cap menor, planteja sotmetre’s a una castració química. La música com a eina d’alliberament queda recollida en tres propostes de la programació ‘Sonita‘, ‘City Of Dreams – A Musical’ i ‘Esto es lo que hay‘.

Dels 30 títols que conformen la programació de Secció Oficial, Latitud DocsBarcelona i Sessions especials, vuit són de producció catalana: ‘Freightened‘, ‘Campo a través’ del director artístic de La Fura dels Baus, Pep Gatell; Toni Segarra, qui és protagonista del documental homònim signat per José Manuel Pinillo; ‘Sexe, maraques i chihuahues‘ retrata el mític Xavier Cugat en un biopic alegre i glamurós’, i les ja citades ‘Alcaldessa’ i ‘Metamorphosis‘. Dins de la secció Docs&Teens s’han programat les produccions ¡Joana Biarnés, una entre tots’ i ‘Game Over‘.

Com a novetat, amb motiu de l’estrena d‘Informe General II’, el cineasta català Pere Portabella serà el convidat a la màster class 7 PLANS 7, on triarà set plans o seqüències per reflexionar sobre el llenguatge cinematogràfic el divendres 27 de maig l’Auditori de La Pedrera.

Així mateix, aquest any 48 dels 156 projectes presentats optaran a trobar finançament als Speed Meetings, al Latin Pitch o a l’Interactive Pitch, activitats de l’apartat Indústria de DOCSBARCELONA. El 33% d’aquests projectes provenen de Catalunya i la resta de 42 països diferents, amb una bona representació de Regne Unit, França, Itàlia, Colòmbia i Argentina.

Hem de dir al món que “la industria documental / artesania catalana és referència internacional i al sud d’Europa és capdavantera i això ho hem de dir clarament a la nostra ciutadania i institucions”, va ressaltar Gonzàlez. En aquest sentit,  el món documental català és “capdavanter i un punt estratègic pel documental mundial”.

També Metges Sense Fronteres presenta l’exposició itinerant ‘Seguir con vida‘ al DocsBarcelona. A través de vídeos, l’espectador se situarà al bell mig de l’acció i podrà tenir una experiència propera a la realitat que es viu entrant a la costa grega damunt d’una llanxa o al camp de refugiats de Malakal a Sudan del Sud. L’exposició es podrà visitar, mentre duri el festival, al Pati de les Dones del CCCB.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any