Els presos polítics, en segon grau: no tindran encara permisos de sortida

  • Les juntes de tractament de les presons dels Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Bases prenen la decisió sense unanimitat

VilaWeb
Redacció
11.12.2019 - 11:20
Actualització: 11.12.2019 - 16:23

Les juntes de tractament de les presons dels Lledoners, el Mas d’Enric i el Puig de les Basses han classificat els presos polítics amb un segon grau, el règim penitenciari més comú i que implica les mateixes condicions de reclusió que han tingut durant aquests dos darrers anys de presó preventiva, incloent-hi el dret de disposar de permisos esporàdics de sortida. Tanmateix, les juntes no han pres la decisió de manera unànime. Ara s’obre un període de dos mesos perquè l’equip de classificació en revisi la proposta.

L’anunci l’ha fet Amand Calderó, secretari de mesures penals de la Generalitat, qui ha explicat que les juntes s’havien reunit simultàniament ‘per evitar conjectures’. Calderó ha defensat la professionalitat i la independència dels membres dels òrgans de decisió. ‘Les penes les imposen els jutges, en cap cas la Generalitat’, ha afegit. El secretari tampoc no ha volgut revelar els resultats de les votacions de cada junta.

Els presos, una volta hagin complert una quarta part de la condemna, tindran trenta-sis dies anuals de permís, sempre que no els hagin obert cap expedient disciplinari. Però això no és pas un automatisme: són requisits mínims, que no obliguen pas l’administració penitenciària a concedir els permisos, sinó que són els funcionaris de la junta de tractament de cada presó els qui han de decidir si els concedeixen o no, els permisos.

Una altra via per a aconseguir permisos

Hi ha encara una altra via per a obtenir permisos, una via extraordinària que no pot ser impugnada al Tribunal Suprem espanyol perquè no té a veure amb la qualificació penitenciària, sinó amb les condicions de vida dels reclusos. És l’article 100.2 del reglament penitenciari, que pot aplicar l’administració competent, que en aquest cas és la Generalitat, mitjançant la Direcció General de Serveis Penitenciaris.

Aquest article introdueix flexibilitat en el sistema de classificació dels presos penats, de manera que es poden aplicar condicions pròpies del tercer grau a presos que tenen la qualificació d’un segon grau, ‘sempre que aquesta mesura es fonamenti en un programa específic de tractament’. Això permetria als presos de fer sortides esporàdiques.

Aquesta mesura l’ha de validar un jutge de vigilància, però és d’aplicació immediata. I si bé no la pot tombar el Suprem, sí que pot ser impugnada per la fiscalia a les audiències provincials de Barcelona (en el cas dels Lledoners), Girona (el Puig de les Basses) i Tarragona (el Mas d’Enric).

Òmnium demana de no perdre el focus

Òmnium Cultural ja s’ha pronunciat sobre la classificació, per boca del seu vice-president i portaveu, Marcel Mauri, qui ha indicat que el focus ha de ser l’alliberament immediat dels presos polítics, tal com demanen les principals ONG de drets humans. ‘El govern espanyol ha d’actuar, ha de fer cas d’allò que va dir Nacions Unides i Amnistia Internacional i, per tant, alliberar els presos polítics’.

Mauri ha recordat que no són pas beneficis penitenciaris sinó drets dels presos. I ha afegit que Jordi Cuixart, president de l’entitat, no se sotmetrà a cap curs de reinserció ‘perquè l’exercici de drets fonamentals no és cap delicte’. Tanmateix, i malgrat que la prioritat de Cuixart no és sortir de la presó, ha deixat clar que ‘no renunciarà mai a exercir tots els seus drets penitenciaris’.

Decepció a JxCat

Junts per Catalunya no està satisfeta amb la classificació. El vice-president primer del parlament i diputat de la formació, Josep Costa, s’ha mostrat decebut davant l’anunci de la Junta de Tractament Penitenciari. ‘Ens hauria agradat una altra decisió, i que hi hagi discrepàncies i no hagi estat per unanimitat és la millor mostra que era possible prendre una altra decisió, que es podria haver donat el tercer grau als presos polítics’, ha dit en declaracions als passadissos del parlament.

En aquest sentit, ha volgut recordar que tant el segon grau penitenciari com el tercer eren fórmules perfectament legals i normals del compliment de les penes. ‘No és cap excarceració, és una forma de complir la pena. I davant el dubte, s’hauria d’haver optat per la mesura menys lesiva i que perjudiqui menys els presos’, ha afegit.

Sense voler entrar en les causes de la qualificació que s’ha aplicat, Costa sí que ha remarcat que no seria acceptable que ‘el fet de ser presos polítics i que organismes internacionals de drets humans en demanin l’alliberament’ fos ‘un perjudici per a ells i per a la classificació’. Per Costa, els presos independentistes complien tots els requisits legals per a tenir el tercer grau.

JxCat també ha volgut denunciar ‘l’evident pressió ambiental, política i mediàtica contra aquests presos’ i que, segons Costa, es pretengui ‘que tinguin un tracte pitjor que altres presos en les mateixes circumstàncies’.

Pel que fa a la possibilitat que els presos de JxCat recorrin contra la decisió, Costa ha explicat que aquesta tarda es reunirien els advocats i serien ells els qui decidirien en quins termes actuar. ‘Els presos prendran totes les iniciatives que consideren que els beneficien més’, s’ha limitat a dir.

ERC estudiarà si hi recorre en contra

D’altra banda, el vice-secretari general de comunicació i estratègia d’ERC, Sergi Sabrià, ha explicat que els republicans respectaven ‘tècnicament’ les qualificacions en segon grau. En conferència de premsa, Sabrià ha dit que ERC estudiarà si recorre en contra de la proposta de segon grau i reclama el tercer grau o bé si treballa per sol·licitar l’activació de l’article 100.2 del reglament penitenciari.

‘La nostra feina serà valorar totes les opcions i treballar sense parar perquè siguin al carrer’, ha subratllat Sabrià. El republicà ha insistit que no traslladaran la pressió cap als funcionaris perquè és una decisió estrictament tècnica.

Sabrià, també president del grup parlamentari republicà, ha reconegut que el fet que la decisió tècnica de les juntes de tractament no hagi estat presa per unanimitat els pot ‘ajudar’ a l’hora de decidir quins passos fer. Pel que fa al paper de la fiscalia espanyola, ha dit que, de la mateixa manera que havia pres moltes decisions polítiques, també en podria prendre en relació amb la qualificació penitenciaria dels presos.

El republicà ha evitat de respondre com la qualificació dels presos polítics pot afectar les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez que mantenen PSOE i ERC. ‘Aquí i a qualsevol lloc del món, perquè el diàleg sigui sincer i net i tendeixi a una solució política per a Catalunya no pot anar acompanyat de repressió’, ha respost unes quantes vegades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any