Els Premis BEST 2021 reconeixen l’equitat, la resiliència i la divulgació de la cultura popular

  • Entre més premiats hi ha VilaWeb, Vicenta Pallarès, Amadeu Carbó, L’Associació Cultural l’Empelt de Sant Climent de Llobregat, El Serpent de Manlleu i Drac, Diables i Gegants de la Sagrera de Barcelona

VilaWeb
Redacció
27.11.2021 - 22:05
Actualització: 27.11.2021 - 22:25

El vuitè Festivitas Bestiarum, que s’ha fet aquest vespre a Tortosa, ha reconegut l’equitat, la resiliència i la divulgació de la llengua i la cultura popular. També ha volgut demostrar que el sector del bestiari festiu es recupera de la pandèmia i que hi ha com més va més activitat als carrers i les places. Precisament, la gran festa del bestiari festiu que cada fi de temporada organitza l’Agrupació del Bestiari s’ha fet aquest cap de setmana a Tortosa tot coincidint amb la capitalitat de la Cultura Catalana. Vora 350 membres de deu colles de Tarragona i del País Valencià s’han aplegat a la capital del Baix Ebre per participar-hi.

Per primera vegada s’ha fet un concurs d’enceses i s’ha presentat un llibre, Retrobestiari. També s’ha fet una plantada i desfilada de dracs i bèsties, i l’humor ha estat el fil conductor de la gala de lliurament dels Premis BEST. La guionista i humorista Elisenda Carod ha estat l’encarregada de conduir l’acte que ha començat a les 20.00 a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa i que ha fet connexions en directe amb les ciutats del Vendrell, Solsona i Igualada. En acabat, han passat el relleu al nou ambaixador del bestiari festiu, l’estudiós de la cultura popular Jordi Cubillos.

Cinc reconeixements

Com a novetat d’enguany, el premi a un personatge públic no s’ha lliurat a una sola persona, sinó a dues: a una dona i a un home. Així ho ha explicat Mercè Ayora, vice-presidenta econòmica de l’Agrupació del Bestiari, que ha remarcat que a festivals anteriors havien guanyat majoritàriament homes: “Amb aquesta mesura, que és més justa, tenim paritat i les dones no es queden sense premi.”

Així doncs, per la seva incombustible dedicació a l’àmbit de les catifes i la seva internacionalització, el jurat ha decidit d’atorgar el Premi BEST a Vicenta Pallarès; i a  Amadeu Carbó, per la trajectòria altruista i revolucionària al folklore i a les tradicions.

VilaWeb, premiat per informar en català i divulgar la cultura popular

El guardó a la iniciativa de comunicació l’ha rebut VilaWeb, per la voluntat d’informar en llengua catalana i la sensibilitat per a divulgar i informar sobre la cultura popular.

El reconeixement a una iniciativa empresarial se li ha atorgat a Edicions Morera, per la passió, el rigor i la meticulositat que transmet a les publicacions. Per una altra banda, el Premi BEST a l’associacionisme cultural ha estat per al Casal del Conflent, per la promoció i divulgació de la llengua i la cultura tradicional catalanes al bressol del Canigó.

Candidatures amb molta qualitat

Els premis a les entitats federades s’han fet esperar una mica més i han arribat amb molta expectació. Enguany s’han presentat un total de deu candidatures, entre les quals han quedat tres finalistes i tres premiats. El primer premi l’ha rebut l’associació Amics de Montornès de la Pobla de Montornès, per l’estrena d’un curtmetratge i la presentació de la nova bèstia del seguici popular, el Gall de la Pobla. El segon premi ha estat per a l’associació Botafocs de Castelló de la Plana, per la celebració de Sant Antoni i la Trobada de Bestiari Domèstic. Finalment, el tercer premi ha estat per a la Colla Gegantera la Patufa de Llinars del Vallès, per la festa “10 anys de Cultura, Festa i Tradició”.

El jurat d’enguany, a més, ha considerat que els actes que han fet les entitats durant el 2021 han estat molt treballats, motiu pel qual també ha volgut esmentar tres associacions finalistes. L’Associació Cultural l’Empelt de Sant Climent de Llobregat, per l’estrena de la Porca i l’exposició “Catalunya, país de bèsties”; l’associació per les tradicions populars catalanes El Serpent de Manlleu, pel 15è aniversari de la Festa del Serpent; i finalment l’entitat Drac, Diables i Gegants de la Sagrera de Barcelona, per l’activitat “La Llegenda del Drac Volador de la Sagrera”.

La importància de reconnectar amb els associats

El president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, explica que aquesta temporada ha acabat molt millor que no havia començat i que si bé la pandèmia no ha permès de recuperar del tot la normalitat, com a mínim s’ha pogut recuperar la cultura a les places i als carrers. Tres ha encoratjat les entitats i ha reconegut tot l’esforç que han fet per ser resilients durant la pandèmia. “M’agradaria fer una crida a la mobilització, necessitem que la gent torni a implicar-se a les entitats, als projectes culturals, i això és feina de tots”, ha subratllat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any