Els Països Baixos frenen l’extrema dreta i donen la victòria a Mark Rutte

  • El partit de l'actual primer ministre guanya les eleccions per davant de l'ultradretà Wilders · Hi ha un 95% del vot escrutat i els resultats definitius no seran públics fins dimarts

VilaWeb
Redacció
16.03.2017 - 08:51
Actualització: 16.03.2017 - 10:18

El Partit Popular de la Llibertat i la Democràcia (VVD) ha guanyat les eleccions als Països Baixos amb trenta-tres escons (95,3% escrutat). La formació de l’actual primer ministre, Mark Rutte, s’ha imposat, per tant, a la ultradreta xenòfoba de Geert Wilders, tot i que pot perdre set escons respecte del 2012. La participació ha estat d’un 80,2% (12.980.788 vots), més de set punts per sobre respecte del 2012, quan va ser del 74,6%. Els resultats definitius no es publicaran fins dimarts.

El Partit per la Llibertat (PVV), ultradretà i contrari a l’islam, ha obtingut vint escons, vuit més que en els últims comicis, i un més que  els cristiano-demòcrates del CDA i l’altra formació liberal neerlandesa, el D66. Wilders s’ha imposat a vint-i-un municipis dels 388 municipis neerlandesos.

En percentatge de vot, el VVD ha obtingut el 21,2% dels sufragis. Els socialdemòcrates del PvdA han caigut fins el 5,7%. L’ultradretà PVV ha aconseguit el 12,1% dels vots, mentre que els centristes del CDA tenen el 12,4% i els del D66 el 12,1%. Els Verds s’enfilen fins el 9% dels vots i l’SP cau unes dècimes fins el 9,2%.

Un dels millors resultats de la jornada és el dels Verds, que passen de quatre escons a catorze i que han guanyat a Amsterdam. El pitjor resultat és el dels laboristes del PvdA, la segona força fins ara al parlament i que formava part del govern de coalició de Rutte: passa de trenta-vuit escons a només nou.

El sistema electoral neerlandès, proporcional i amb circumscripció única, fa molt necessàries les coalicions i dóna escons a formacions molt petites, amb percentatges de vot molt baix. De fet, cap partit no ha governat els Països Baixos amb majoria absoluta des de fa dècades. Els neerlandesos escullen cent cinquanta diputats al parlament, i la majoria absoluta és de setanta-sis.

Rutte haurà de formar una coalició multipartidista de quatre partits per arribar a la majoria absoluta, ja que no podrà revalidar la coalició de govern actual. Descartada una aliança amb el PVV, els principals candidats són el CDA, de centredreta, i el D66, liberals en l’àrea econòmica però amb tarannà socialdemòcrata. Amb aquestes formacions el futur govern sumaria setanta-un diputats i encara hauria d’incorporar-ne cinc més per arribar a la majoria absoluta.

Ací podeu consultar els resultats electorals per municipis.

Reaccions internes i internacionals
Un cop confirmada la seva victòria, Rutte ha dit: ‘Després del Brexit, després de les eleccions als Estats Units, els holandesos han dit no a ser un altre país que cau per l’efecte dominó del mal tipus de populisme’. Per la seva banda, l’ultradretà Wilders ha assegurat que el seu resultat és ‘magnífic’ i ha afegit que està orgullós dels seus votants.

Les reaccions internacionals no s’han fet esperar. La victòria dels liberals ha encoratjat els líders europeus, que han destacat que els holandesos han posat fre a l’extremisme. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat a través del seu portaveu que el resultat d’Holanda és ‘per Europa i contra els extremismes’. El president francès, François Hollande, ha felicitat Rutte en una piulada per la seva victòria contra l’extremisme, mentre que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha elogiat la responsabilitat dels holandesos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any