El menyspreu a la manifestació de la Diada marca la cobertura dels diaris de Madrid

  • Les informacions fan referència al 'cop d'estat de Puigdemont' i a una suposada baixa assistència en comparació amb el 9-N

VilaWeb
Redacció
12.09.2017 - 09:50
Actualització: 12.09.2017 - 12:21

La Diada del Sí ha arribat al calendari polític després de dies d’una gran intensitat mediàtica a la capital espanyola. La premsa de Madrid ha tret tota l’artilleria després de l’aprovació de les lleis de desconnexió al parlament. Les paraules ‘tensió’ i ‘violència’ s’han propagat sense manies. Tanmateix, la mobilització d’ahir es va desenvolupar sense incidents. Per això els mitjans espanyols s’aferren ara a l’assistència. La guàrdia urbana de Barcelona parla d’un milió i la delegació del govern espanyol de 350.000 de manifestats. Tot seguit, us oferim un recull de les informacions principals.

El Español: ‘La Diada más estrellada’
L’editorial del diari que dirigeix Pedro J. Ramírez diu que, en la Diada ‘pre-referèndum’ que ‘segons els separatistes havia de ser l’última dins d’Espanya’, hi havia més estelades que mai però menys assistència que en anys anteriors.

El diari diu que l’ANC ha intentat ‘maquillar’ les dades d’assistència perquè ‘assumir el contrari significaria una ensopegada per al relat d’èxit’ de l’Assemblea. I afegeix: ‘L’amenaça continua però no va a més enllà.’ Diu que les xifres de 350.000 o d’un milió ‘son quantitats a tenir en compte, sobretot perquè parlem de persones absolutament convençudes que hi haurà referèndum i que Catalunya pot ser independent d’ací a un mes i, per tant, el seu grau d’agitació i frustració pot acabar generant problemes d’ordre públic’. Sobre això, diu també que el Ministeri d’Interior espanyol ja ha previst de reforçar la seguretat dels edificis públics, amb tres-cents agents antiavalots més.

Els fiscals en cap citen els comandaments dels Mossos d’Esquadra per donar-los instruccions d’aturar l’1-O‘ La notícia destacada del mitjà és la suposada citació, per part de la fiscalia de Catalunya, del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, per aspectes relatius al referèndum.

El País: ‘La Diada de la divisió

La capçalera del grup Prisa assegura que els independentistes ‘imposen una celebració exclusiva per als partidaris del referèndum il·legal de l’1 d’octubre’. Diu també que la participació –’amb prou feines mig milió’–, els ‘frustra les expectatives’.

L’editorial es titula ‘Frau als catalans‘ i ofereix màxim respecte al manifestants en un estat en què manifestar-se és un dret, però ataca el govern de la Generalitat perquè ‘amenaça, manipula i menteix’ als ciutadans.

ABC: ‘El dia que Catalunya va perdre la seva bandera

El diari ABC diu que els independentistes ‘s’apoderen’ de la manifestació de la Diada que, d’ençà que va  començar el procés ‘ha segrestat’ la senyera, en un intent ‘tant de trencar amb Espanya com amb Catalunya’.

L’editorial, titulat ‘Atac absurd a la història dels Estats Units‘, es fa ressò de l’esfondrament d’estàtues de Cristòfol Colom en algunes ciutats nord-americanes i diu que és un intent de falsificar la història.

La Razón: ‘La desobediència perd fidels

El diari La Razón, que dirigeix Franciso Marhuenda, diu que la Generalitat reconeix el descens de participació a la Diada i la xifra en 800.000 assistents menys. Segons, el rotatiu, malgrat que l’Onze de setembre havia de ser una jornada ‘sense precedents’, ha tornat a ser una Diada ‘no històrica’.

L’editorial, titulat ‘El segrest del carrer‘, diu que ni l’opinió pública espanyola ni el govern espanyol no es deixaran impressionar per la ‘vistosa coreografia de la multitud’ que ahir va omplir Barcelona, en una Diada que només presenta una novetat respecte de l’anterior: l’absència de la batllessa de la ciutat, Ada Colau.

El Mundo: ‘La Diada de la desobediència

 

El diari El Mundo destaca que Puigdemont porta al carrer la ‘insurrecció’ contra l’estat espanyol i capitaneja una manifestació multitudinària, encara que amb una participació inferior que en anys anteriors.

En l’editorial, titulat ‘La Diada activa la via del carrer contra l’estat‘, El Mundo destaca que fa pocs dies que el Parlament de Catalunya ‘va desafiar l’estat espanyol’, va menystenir l’autoritat del Tribunal Constitucional espanyol i ‘va proclamar una legalitat paral·lela, és a dir, colpista’. El rotatiu diu que l’Onze de Setembre ja no es pot considerar més que sigui una celebració ni festiva ni folklòrica, sinó d’un moviment insurreccional.

La retransmissió de RTVE
RTVE va tractar de la manifestació de la Diada al Canal 24 Horas. Hi va haver una tertúlia integrada per Juan Arza, fundador de Societat Civil Catalana (SCC); Josep Ramon Bosch, ex-president de la mateixa entitat; Nicolás Redondo, ex-dirigent del PSE-EE; i Pedro Jiménez, redactor en cap de la SER. A més, també van connectar amb els estudis de TVE a Catalunya per entrevistar l’actual president de SCC, Mariano Gomà.

Bosch va dir que l’independentisme no tenia cap pla i que era liderat per una elit que només tenia interès en el procés. ‘A embolicar la troca sense que passi res’, va dir. També va definir el procés com ‘un èxit propagandístic’. Segons ell, vénen dies complicats on es faran escarns públics contra els batlles que no col·laborin amb l’1-O: ‘Tal com va passar a Mataró.’ Ha agraït que molts batlles de l’àrea metropolitana de Barcelona del PSC ‘treballin com un sol home’ contra el referèndum.

Bosch va oferir en directe les primeres dades d’assistència, segons l’SCC: va dir que només hi havia entre 300.000 i 350.000 persones al centre de Barcelona. Abans d’acabar-se la cobertura de la manifestació, va rectificar aquestes dades, i va assegurar que la mateixa entitat oferia una xifra inferior: 225.000.

Juan Arza va dir que els carrers es veien despoblats i buits. Del referèndum, en va dir que era ‘un mètode pèssim’ per a decidir ‘el perímetre de la sobirania’. Tanmateix, va afegir que defensar el referèndum era una opció còmoda a Catalunya, fins i tot per als no independentistes: ‘D’aquesta manera, es fan perdonar no ser-ho.’ Arza va demanar als polítics que no anessin més enllà ‘en aquesta bogeria que no tindrà remei’. A més, es va queixar del paper preponderant en l’àmbit mediàtic que han aconseguit els presidents de l’ANC i Òmnium: ‘Aquesta gent han adoptat un protagonisme impressionant que no els hem donat els catalans a les urnes.

Nicolás Redondo va dir: ‘Si la manifestació era el colofó de la insurrecció institucional, Catalunya no ha desbordat els carrers.’ Ha acusat l’independentisme de ser un moviment refractari que no entén cap mena de diàleg racional. Per això va defensar de derrotar el moviment abans d’intentar qualsevol via de diàleg. ‘Els moviments autoritaris, quan són derrotats, es tornen molt porosos. Llavors en tot cas es pot negociar’, va dir. A més, s’ha congratulat que no hi hagués hagut incidents i violència, cosa que s’esperava abans de la manifestació. Redondo també va dir que estava convençut que la manifestació del 17-A, posterior als atemptats de Barcelona i Cambrils, havia tingut més assistència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any