Els guanyadors del Premi d’Arquitectura UE-Mies van der Rohe: “És un esforç col·lectiu”

  • Rebran el guardó en un acte al Pavelló Mies de Barcelona aquest divendres

VilaWeb
Redacció
25.05.2017 - 12:19
Actualització: 25.05.2017 - 22:45

Els guanyadors del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea-Premi Mies van der Rohe 2017, NL Architects i XVW Architectuur, amb el projecte ‘DeFlat Kleiburg’ a Amsterdam (Holanda), destaquen l'”esforç col·lectiu” del projecte.

‘DeFlat Kleiburg’ és una renovació innovadora d’un dels majors edificis d’apartaments dels Països Baixos anomenat Kleiburg, un bloc corbat de 500 pisos, que van ser salvats de la demolició convertint-se en un ‘Klusflat’, la qual cosa significa que els residents renoven ells mateixos els seus apartaments.

Com a portaveu dels guanyadors, Kamiel Klaasse de l’estudi NL Architects, ha destacat que el premi no és per als arquitectes sinó per a l’edifici, com a reconeixement a un esforç de tots, ja que “no és solament un projecte de llars, sinó d’un grup de persones que creien i defensaven aquesta bella estructura”.

De l’estudi XVW Architectuur, Xander Vermeulen, ha assegurat que l’objectiu era donar una segona vida a aquest edifici, i que ells es van responsabilitzar de la meitat del projecte, donant l’altra meitat als veïns, en una part col·lectiva: “Es van barrejar tots dos equips i van donar lloc a un”.

El director de Cultura i Creativitat, Educació, Joventut, Esport i Cultura de la Comissió Europea, Michel Magnier, ha destacat la importància d’aquest guardó, i ha celebrat que Barcelona està compromesa en la dimensió i importància d’aquest premi.

“Està bé tenir museus, però cal invertir també en els llocs on la gent viu”, ha dit Magnier, que ha incidit en la importància de la participació ciutadana en la configuració de l’arquitectura.

El president del jurat, Stephen Bats, ha assegurat que el premi cercava un edifici que pogués ser més que això, “no només amb elements convencionals d’arquitectura”.

Del projecte, ha destacat que fa intervencions mínimes i màximes alhora: “Estic molt impressionat per la simplicitat del projecte”, que no obstant això, proveeix de llar nombroses persones, facilitant els somnis individuals, ha realçat.

Ha considerat que aquesta transformació del megabloc ha estat radical, anant “contra la uniformitat i la convencionalitat”, relacionant les persones amb el paisatge i donant un exemple de com transformar edificis que puguin albergar connotacions negatives.

La directora de la Fundació Mies Van der Rohe, Ana Ramos, ha explicat que els guanyadors rebran el guardó aquest divendres en un acte en la Fundació, en el qual també participaran els guanyadors del Premi a l’Arquitecte Emergent 2017: els estudis belgues MSA/V+ per l’obra ‘Navez’ –cinc unitats d’habitatge social a l’entrada nord de Brussel·les–.

BARCELONA

El president de la Fundació Mies van der Rohe, Daniel Mòdol, ha celebrat l’obertura de la ciutat cap a l’arquitectura, i ha destacat la funció d’aquesta com a “servei públic”.

Ha celebrat la “sorpresa” que representa que el premi principal hagi recaigut en la possibilitat de treballar i recuperar les antigues zones industrials per posar en valor aquesta arquitectura i donar-li un valor social: “És possibilitar i dignificar l’habitatge a la ciutat de la mà d’espais que no han estat centrals”.

Ha recordat que Barcelona té molts espais com el principal guanyador: polígons residencials, al Besòs, Canyelles i Maresme, que han perdut el vincle amb la ciutat i han quedat desfasats: “Cal iniciar una reflexió que donarà els seus fruits”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any