Els funcionaris catalans es preparen per afrontar el referèndum unilateral

  • Mig miler de treballadors públics han participat en xerrades per a resoldre dubtes sobre la desconnexió i el referèndum

VilaWeb
Redacció
03.06.2017 - 11:06
Actualització: 03.06.2017 - 13:31

Els funcionaris de la Generalitat de Catalunya es van preparant per afrontar un referèndum unilateral. Entre els treballadors de l’administració catalana, han sorgit preguntes i dubtes sobre com caldrà actuar arran del probable xoc de legalitats i legitimitats entre la legislació espanyola i la catalana, quan s’hagi aprovat la llei de transitorietat.

El paper que jugaran els funcionaris en la recta final del procés d’independència ha estat objecte de polèmica i de debat polític aquests últims mesos. Per aquest motiu, la Intersindical-CSC ha estat fent xerrades a tots els departaments dirigides als funcionaris dels serveis centrals de la Generalitat. L’objectiu és explicar-los com han d’actuar en els moments clau del referèndum i de les lleis de desconnexió i evitar, alhora, que siguin posats sota el focus judicial o que l’estat espanyol prengui represàlies contra ells per acatar les ordres del govern i les lleis del parlament.

El responsable d’aquestes conferències és Marc Sallas, que ha explicat a l’ACN que fins ara se n’havien fet una trentena i que hi havien assistit poc més de mig miler de funcionaris. La campanya es diu ‘Jo m’hi apunto’ i va dirigida especialment al col·lectiu de treballadors públics dels serveis centrals, que són el nucli dur de cada conselleria.

Els consells i recomanacions del sindicat es basen en un informe jurídic que detalla com fer front als possibles delictes que l’estat espanyol podria voler imputar a un funcionari si obeeix la Generalitat i les lleis de desconnexió. Aquests delictes són, principalment, els de prevaricació i desobediència, però també els de sedició, rebel·lió i traïció.

Els responsables polítics, clau
Així mateix, la Intersindical-CSC ha dit que volia aportar seguretat jurídica i tranquil·litat als funcionaris disposats a obeir les ordres de la Generalitat. Sallas també ha explicat que era difícil que un funcionari pogués ser encausat, perquè en l’escala de comandament sempre hi hauria un responsable polític o un alt funcionari que assumiria la seva decisió. A més, ha insistit que l’estat espanyol no tenia mitjans suficients per a avisar tots els funcionaris de les accions que suposadament no poden fer.

‘Aquestes comunicacions arriben de mans de secretaris judicials i no sé jo si n’hi ha tants per advertir tants funcionaris’, ha reblat. Sallas recomana als funcionaris que segueixin les instruccions dels responsables polítics de cada departament i ha sostingut que calia establir un canal de comunicació directa amb els treballadors que tenen un compromís amb el procés i que entenen que la república catalana és un element profundament democràtic.

Sallas ha detallat que els funcionaris també estaven preocupats per la manca d’informació que podrien tenir en un moment crític en què se’ls plantegés un dilema sobre atendre o no una ordre. ‘Hem agafat el compromís de treballar amb la Generalitat per traslladar informació als treballadors públics de la manera més precisa i ràpida possible.’

La suspensió de l’autonomia
Una preocupació comuna entre els funcionaris és com actuar en el cas que l’estat espanyol suspengui l’autonomia de Catalunya. ‘Volen saber quina situació tindrien si l’estat espanyol intervingués la Generalitat i Enric Millo acabés essent virrei i president de Catalunya’, ha dit.

En aquesta situació hipotètica, Sallas ha reconegut que les respostes eren menys concretes perquè seria un escenari més imprevisible. Tot i això, el sindicat diu que els treballadors públics estan preparats per donar resposta a la situació d’incertesa que es generarà els pròxims mesos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any