Els casos reals de Covid-19 a l’estat espanyol poden ser més de 2,5 milions, segons un informe

  • A Catalunya els casos poden ser mig milió, segons els investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech i de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol

VilaWeb
Redacció
29.04.2020 - 19:51
Actualització: 29.04.2020 - 20:17

Un informe d’investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC) i de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) calcula que el nombre de contagiats de Covid-19 a tot l’estat espanyol és entre 2,5 milions i 2,7 milions. Tanmateix, fins avui l’estat espanyol només ha registrat oficialment 236.899 casos de coronavirus. Pel que fa a Catalunya, l’estudi diu que pot haver-n’hi entre 500.000 i 600.000 casos, per bé que fins ahir se n’han registrats 51.672. Aquesta dada augmenta fins a un milió si s’agafa de referència la dada donada pels serveis funeraris.

Com a element positiu, el report destaca que a Catalunya el percentatge de diagnòstic ha augmentat aquest darrer mes del 5% al 10%. També l’estat espanyol té aquest augment, però encara és molt lluny d’estats com ara Alemanya i Portugal, que tenen un percentatge entre 20% i 30%.

Els investigadors han analitzat el retard diagnòstic que hi ha entre el desenvolupament de símptomes del coronavirus i la confirmació com a cas positiu en deu estats de la Unió Europea. En el cas de l’estat espanyol, s’estima que se n’haurien pogut diagnosticar 2,3 milions fins al 26 d’abril, i que mig milió tindria la capacitat de contagiar el virus.

Els investigadors han elaborat un índex que, a partir de les dades de casos i defuncions reportades pels estats i del creixement observat de l’epidèmia, permet de classificar els estats de manera relativa en la dificultat a curt termini per a controlar la malaltia i donar el potencial de creixement immediat de l’epidèmia. Aquest índex (EPGEST) mostra que països com ara Suècia, que, a primer cop d’ull, semblen en una bona situació, es troben realment en una situació molt més compromesa que no pas Portugal. En la mateixa línia, la situació a curt termini de l’estat espanyol no és pas pitjor que la del Regne Unit i Suècia i una mica per sobre dels Països Baixos i l’estat francès.

En canvi, la classificació és molt diferent si solament es tenen en compte els casos i defuncions reportades pels estats. Si ens fixem en el nombre de casos total, l’estat espanyol i Itàlia continuen al capdavant de casos registrats, seguits d’Alemanya, el Regne Unit i l’estat francès.

Pel que fa a Catalunya, els investigadors calculen que la incidència estimada de casos és d’uns 6.500 per cada 100.000 habitants. Els investigadors també han publicat una taula que compara les dades reportades amb prova PCR i els casos estimats a Catalunya que s’haurien pogut diagnosticar amb data de 26 d’abril, en nombres absoluts i relatius –una incidència per 100.000 habitants– respecte dels estats espanyol i francès, a més d’Itàlia, Alemanya, el Regne Unit i el conjunt d’Europa.

L’investigador que ha dirigit el report, Martí Català (IGTP), ha explicat que el temps entre l’aparició de símptomes i la capacitat de detectar la malaltia varia molt entre els estats, i per això és difícil de comparar. Entre els factors que hi influeixen, hi ha la reacció de les persones en cas de tenir símptomes, l’estructura del sistema sanitari, la possibilitat de disposar de proves i el temps que es triga a registrar els casos. I ha afegit que aquest estudi supera aquesta dificultat comparativa analitzant l’evolució del percentatge de morts respecte del de casos reportats, encreuat amb les dades de Corea del Sud, del creuer Diamond Princess, d’Islàndia i d’Alemanya. Segons els investigadors, la letalitat a Europa és aproximadament de l’1%, amb variacions màximes d’un 20%-30% entre països.

Aquest equip multidisciplinari treballa també d’ençà del començament de la pandèmia en un model matemàtic que permet de quantificar la situació per diverses zones i països i també elaborar prediccions de l’evolució per als següents dies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any