Els bancs ja fan trampes!

  • La CNMC investiga denúncies d'empresaris per intents de col·locar com a garantia addicional una assegurança de vida per a poder accedir a un préstec de l'ICO per la Covid-19

Jordi Goula
07.04.2020 - 21:50
VilaWeb

Poc ha durat la tranquil·litat. En la píndola d’abans-d’ahir comentava si podríem apel·lar a la responsabilitat social dels bancs en uns moments tan crítics. Un fet que em sembla de sentit comú, però que no sempre és el sentit que ha dominat en el comportament dels bancs. Doncs ara com ara sembla que no comencem bé. Recordem que les entitats financeres són les que canalitzen i concedeixen els crèdits ICO amb l’aval de l’estat espanyol, és a dir, que els crèdits especials del primer tram dels 20.000 milions –i els que continuaran fins a 100.000– passen per les seves mans.

El fet és que avui la Comissió dels Mercats i la Competència espanyola (CNMC) ha publicat un comunicat en què diu que ha rebut mig centenar de consultes i denúncies de particulars i empreses a la bústia activada específicament per a la detecció de pràctiques anticompetitives relacionades amb la crisi sanitària. En vista d’aquestes denúncies, la CNMC diu que ha emprès ‘diverses investigacions per possibles pràctiques contràries a la competència’. I afegeix: ‘En concret analitza l’exigència d’algunes entitats financeres d’una garantia addicional –en particular, la subscripció d’una assegurança de vida– per a la concessió dels préstecs garantits amb l’aval de l’estat (línies de crèdit ICO) i més ajuts financers derivats de la normativa extraordinària dictada per la gestió de la situació de la crisi sanitària.’ Analitza, en definitiva, si tal exigència pot constituir una conducta deslleial, pel fet de falsejar la lliure competència, que afecti l’interès públic en un context de crisi tan greu com el que es deriva de la Covid-19.

Sobre això, em sembla interessant que els lectors de VilaWeb tinguin ben present que el 31 de març passat, la CNMC va activar una bústia (covid.competencia@cnmc.es) per a centralitzar totes les denúncies i consultes relacionades amb l’aplicació de les normes de competència en el context de la Covid-19. La CNMC manté la crida als ciutadans perquè col·laborin en la detecció de pràctiques anticompetitives en les entitats financeres. Un pas que han de fer tots els qui es trobin amb alguna irregularitat.

Em sembla fatal que les errades comencin tan aviat. La banca ha fet un gran esforç i una gran despesa de diners en campanyes publicitàries per a guanyar imatge aquests darrers anys, una imatge molt malmesa en la passada crisi. No sé si ho havien aconseguit, però amb fets com el que comentem, si continuen, la perdran aviat. Després de llegir el comunicat de la CNMC he entès l’estranya nota de premsa que vaig rebre ahir al capvespre de l’Associació Bancaria Espanyola (AEB). I dic ‘estranya’, perquè aquesta institució no acostuma a fer crides públiques a les entitats associades de contingut tan seriós.

Per l’interès que té, la transcric a continuació. ‘Amb relació a la línia d’avals incorporada al reial decret llei 8/2020, de 10 de març, pel qual s’adopten determinades mesures urgents en l’àmbit econòmic i per a la protecció de la salut pública –les condicions van ser aprovades amb un acord del consell de ministres del 24 de març passat–, les entitats associades a AEB, CECA i UNACC donen instruccions a la seva xarxa d’oficines per assegurar una aplicació rigorosa del contingut d’aquest acord. Entre més aspectes, s’ha aclarit que la concessió d’un crèdit emparat per aquesta línia d’avals no pot anar vinculada en cap cas a la contractació d’uns altres productes.’ Sembla que van anar a correcuita a curar-se amb salut, abans la CNMC no fes públic el seu comunicat.

Sempre tindran l’excusa que les denúncies han estat degudes al comportament d’algun director d’oficina o d’algun comercial que no sabien gaire que tenien entre mans… i han actuat com ho fan habitualment. Cal esperar que no es repeteixin situacions com aquesta. Els bancs han de veure molt clar que són els instruments cabdals per a fer arribar la liquiditat a les empreses tan de pressa com sigui possible i, naturalment, amb el joc net que caldria suposar sempre, però més encara en moments tan dramàtics com els actuals. Esperem que no hi hagi més denúncies d’aquesta mena pel bé de la seva imatge i de les empreses i autònoms, necessitats com mai de liquiditat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any