Els animalistes volen posar fi a la festa de les vaquetes de Santpedor

  • Els organitzadors defensen que no hi ha maltractament i que l'espectacle aplica estrictament la Llei de protecció dels animals

VilaWeb
ACN
06.04.2017 - 08:10
Actualització: 06.04.2017 - 09:10

Cada mes de juny, des de fa gairebé 40 anys, el municipi de Santpedor, al Bages, celebra la festa de les vaquetes. Es tracta d’un espectacle que consisteix en què corredors majors de 14 anys es posen dins d’una plaça amb una vaqueta amb l’objectiu de córrer i agafar un pernil que hi ha penjat al capdamunt d’un pal situat al mig de la plaça i untat amb greix de porc perquè rellisqui. Pels animalistes, es tracta d’una pràctica ‘cruel i molt poc ètica’ perquè, segons han assegurat a l’ACN, es maltracta els animals i dóna una mala imatge del poble. Per aquest motiu, demanen que s’anul·li aquesta celebració del programa de Festa Major, i lamenten que cada any l’ajuntament es gasti 9.000 euros per fer-la. Els organitzadors, en canvi, asseguren que no hi ha cap tipus de maltractament animal i defensen que l’espectacle aplica estrictament la Llei de protecció dels animals.

La festa de les vaquetes es va introduir a Santpedor a finals dels anys 70 a través de la Penya del Carajillo, un grup d’amics amants de la festa dels Sanfermines i dels correbous. Els animals els proporciona l’empresa ramadera Adell Piquer de Castellot (Terol), que es dedica a portar bestiar a aquest tipus de celebracions. Normalment porten unes deu vaquetes i en corren cinc a cada sessió. Segons els organitzadors, cada deu minuts canvien d’animal per evitar que es cansin.

L’espectacle se celebra el dissabte i diumenge de Festa Major a la plaça del Sindicat i aplega més de 2.500 persones cada sessió. La majoria dels assistents són gent del poble, però també ve molta gent de fora.

Fa temps que el municipi es debat a favor i en contra de mantenir la festa, però des de fa poc menys d’un any s’ha creat una plataforma animalista amb l’objectiu de treure-la del programa perquè consideren que és una pràctica ‘cruel i molt poc ètica’ i que no és pròpia del segle XXI.

‘No tenim res a veure amb els toros ni amb el toreig’ 
Els organitzadors de l’espectacle asseguren que la festa compleix estrictament la Llei de protecció dels animals, i garanteixen que no hi ha cap tipus de maltractament cap a les vaquetes. ‘Des del moment que complim la Llei, ja es dóna per entès que no hi ha maltractament’, han explicat.

Segons han dit, Santpedor ja era referent abans de l’existència de la Llei, i ja feia temps que tenia corrals, veterinaris de guàrdia, ambulància i UCI mòbil, tal com exigeix la legislació actual.

El director de la festa, Manuel Juste, ha volgut subratllar que l’espectacle de Santpedor ‘no té res a veure amb els toros ni amb el toreig’. ‘La gent que ho va començar és gent d’aquí, de Santpedor, som gent de pagès, de tota la vida, gent que ho ha viscut i ho ha portat a la sang i, si tens bestiar, tens molt clar com l’has de cuidar si vols viure d’aquest bestiar’, ha explicat.

Per un dels seus fundadors, Manel Rived, el poble perdria molt si s’acaba anul·lant la festa i se n’acabaria ressentint tant el comerç com el seu turisme.

Els animalistes, en canvi, no opinen el mateix. Consideren que els animals es maltracten des del moment que han de fer un viatge de prop de quatre hores en camió i, un cop aquí, ‘els colpegen amb una descàrrega elèctrica per animar-les i que estiguin més esverades’. ‘Un se li puja a cavall, l’altre li tiba la cua, l’altra li agafa la banyes. Tu imagina’t una pobre bèstia que no té ni un any, al mig d’una plaça amb tot de gent beguda que les crida i les empaita. Com se sent aquesta pobre vaca? Evidentment tranquil·la no’, ha explicat una de les portaveus, Rosa Luján.

Consideren ‘una vergonya’ que l’Ajuntament de Santpedor es gasti cada any prop de 9.000 euros per fer la festa i reclamen ‘que s’anul·li d’una vegada per totes’. Per fer-ho, han començat una campanya de recollida de signatures i, a més, van entrar una pregunta al ple per saber què pensava fer el govern amb aquest espectacle. ‘L’única via possible va ser a través d’una pregunta a finals del ple perquè el ROM de l’Ajuntament està antiquat i, a diferència d’altres municipis que ja permeten que, a través d’entitats, es pugui presentar una moció, a Santpedor no es pot fer i nosaltres no volem que ho porti cap partit polític perquè no volem polititzar la qüestió. És un tema de drets fonamentals cap als animals’, ha explicat Casamitjana.

Crítiques al govern municipal d’ERC per no obrir un debat
L’Ajuntament ha explicat a l’ACN que, de moment, no han rebut cap proposta formal per part dels animalistes i, per aquest motiu, prefereix mantenir-se al marge del debat fins que la qüestió estigui més madura.

El govern de Santpedor està en mans d’ERC des del 2003. A nivell polític però, els animalistes consideren que el municipi no té res de progressista i d’esquerres, ja que, segons asseguren, se’ls ha negat el debat en diverses ocasions i, a més, l’ha vetat abans de portar-lo a la mesa del ple. ‘És un debat que existeix al poble des de fa molts anys, però el govern actual es nega a veure-ho’, ha explicat Serramitjana.

Pel portaveu de la Plataforma Animalista, amb aquest comportament, ERC Santpedor no mostra que és un partit progressista i d’esquerres i, a més, ‘no segueix les directives generals del partit perquè, a nivell nacional, ERC se n’alegra del fet que se suprimeixin les festes de correbous i, en canvi, ho permet a Santpedor’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any