Victòria històrica d’Armengol: l’esquerra tornarà a governar

  • El PSIB-PSOE guanya per primera vegada unes eleccions al parlament i Més té una davallada però es manté com a tercera força

VilaWeb
Redacció
27.05.2019 - 01:07
Actualització: 27.05.2019 - 12:19

Francina Armengol i el PSIB-PSOE són els grans triomfadors de la jornada electoral a les Illes Balears. L’esquerra torna a tenir majoria al parlament i podrà retenir el govern de progrés una altra legislatura, un fet inèdit fins ara. Els socialistes són la primera força al parlament, on desplaça el PP, el partit més votat durant aquestes dues darreres dècades. Armengol hi ha obtingut 19 diputats.

L’esquerra resisteix malgrat que baixen Més per Mallorca, Més per Menorca i Podem. Els nacionalistes d’esquerres mallorquins passen de 6 diputats a 4 i els menorquins n’obtenen dos, un menys que ara fa quatre anys. En total, passen de 9 diputats el 2015 a 6. Podem també perd suport i passa a 6 diputats. Gent per Formentera manté l’escó. El bloc progressista, doncs, supera els 30 escons de la majoria absoluta.

La dreta i l’extrema dreta (PP-Cs-Vox) apleguen 24 escons, lluny de la majoria absoluta. El PP, encapçalat per Biel Company, perd 4 diputats i fa els pitjors resultats de la història, amb 16 escons. Ciutadans n’obté 5 i Vox, 3. El PI no millora el resultat, però manté els 3 diputats del 2015.

Victòria històrica

Armengol ha dit que havia aconseguit una victòria històrica. Per primera vegada, el PSIB guanya les eleccions al parlament. Tant ella com el partit, en surten reforçats i ni Més ni Podem no podran discutir-li el lideratge. A més, serà la primera presidenta que repeteix un govern de progrés. A Mallorca el PSIB també ha estat la força més votada. La victòria socialista s’estén a molts municipis, com ara Palma o Inca.

Miquel Ensenyat, de Més per Mallorca, ha valorat el resultat de la seva formació. Ha assumit que no són els resultats que esperaven però ha destacat que el partit es manté com a tercera força política de les Illes. Ha recordat que es mantindria la majoria progressista a les institucions principals de les Illes Balears. Ensenyat ha vinculat el triomf del PSIB-PSOE a l’efecte Sánchez.

Victòria de l’esquerra als consells insulars, excepte a Eivissa

Les esquerres aconsegueixen també la majoria als consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera i la dreta només guanya al Consell Insular d’Eivissa. A Mallorca, el PSIB-PSOE és la força més votada amb deu consellers i gairebé noranta mil vots. El PSIB augmenta també la diferència respecte de Més. Fa quatre anys van quedar separats per només dos mil vots. El PP és segona força amb set consellers i seixanta-nou mil vots, seguit de Més amb quatre consellers i quaranta-dos mil vots. Cs, Podem, Vox i El PI, apleguen tres consellers cadascun.

A Menorca, es repeteix la victòria de l’esquerra. PSIB-PSOE i Més per Menorca amb quatre i tres consellers, respectivament arriben a la majoria absoluta. El PP aconsegueix quatre consellers i és la força més votada al consell. Podem aconsegueix un representant i Cs entra amb un conseller.

Al Consell Insular d’Eivissa, el PP és la força més votada i aconsegueix sis consellers i pot sumar majoria amb Cs que n’aconsegueix un. El PSIB ha aconseguit quatre consellers i Podem, dos. La candidatura sobiranista, Ara Eivissa no aconsegueix representació.

A FormenteraGxF guanya les eleccions però perd la majoria absoluta. L’esquerra suma. GxF ha aconseguit sis consellers i el PSIB, cinc. Sa Unió, la marca blanca del PP, ha fet sis consellers.

Més de 30.000 vots independentistes a les europees

El PSIB-PSOE ha estat també el partit més votat a les europees a les Illes amb més de 122.000 vots però el més destacable és que les coalicions independentistes Ara Repúbliques i Lliures per Europa (Junts) han aplegat més de 30.000 vots superant el 7% de suports. ERC i Oriol Junqueras han superat els 20.000 vots i Lliures per Europa (Junts) de Carles Puigdemont ha superat els 10.000 vots. Si sumem els més de dotze mil vots que aconseguit la coalició de Compromís i Més, les forces sobiranistes s’han situat com a cinquena força molt a prop de la candidatura de Podem amb més de 42.000 sufragis, supera el 10% dels vots. El PI, que ha concorregut amb el PNB a les europees ha sumat 16.000 vots.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any