AstraZeneca diu que el vaccí d’Oxford augmenta de quatre dècimes l’eficàcia mitjana, fins al 70,4%

  • L'eficàcia puja fins al 90% si se subministra primer una dosis baixa i després una segona dosi estàndard

VilaWeb
ACN
08.12.2020 - 18:08
Actualització: 08.12.2020 - 22:51

Investigadors de la Universitat d’Oxford i AstraZeneca han presentat els primers resultats revisats de la fase 3 dels assaigs clínics en humans del vaccí contra la covid-19 i conclouen que amb dues dosis té una eficàcia mitjana del 70,4%. Així doncs, pugen l’eficàcia en quatre dècimes perquè els resultats preliminars publicats el 23 de novembre indicaven un 70%. No s’observen hospitalitzacions ni malalties greus en els grups vaccinats a partir de les tres setmanes posteriors a la primera dosi. Els resultats es basen en un assaig fet a 11.636 voluntaris del Regne Unit i Brasil. El nou estudi publicat a The Lancet és la primera publicació doblement revisada en fase 3 d’un vaccí contra el coronavirus.

Els resultats de l’assaig en tercera fase es basen a combinar les dades de tres grups de persones vaccinades: dos grups van rebre un vaccí de primera dosi estàndard seguida d’un vaccí de reforç de dosi estàndard i un grup, només amb persones del Regne Unit, que va rebre un primer vaccí de baixa dosi seguida d’un vaccí de dosi estàndard.

L’anàlisi conjunta demostra que l’eficàcia general del vaccí almenys catorze dies després de la segona dosi va ser del 70,4%. Els subgrups que van rebre dues dosis estàndards mostren una eficàcia del 62,1%, mentre que el subgrup que va rebre una dosi baixa i una segona dosi estàndard demostra una eficàcia del 90%.

El director del grup de vaccins d’Oxford i Investigador en cap de l’assaig del vaccí, Andrew Pollard, ha afirmat que el nou vaccí té un bon historial de seguretat i eficàcia contra el coronavirus. “Estem molt agraïts amb els nostres voluntaris de prova per haver treballat amb nosaltres els últims vuit mesos per aconseguir aquesta fita”, ha afegit.

A més, els autors de la investigació destaquen una “extensa base de dades de seguretat dels voluntaris” del Regne Units, el Brasil i Sud-àfrica. Dels 23.848 voluntaris de l’assaig només 3 dels 175 casos adversos greus informats estan possiblement relacionats amb el vaccí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any