El TSJ autoritza a concloure els treballs de retirada de la creu franquista de Callosa del Segura

  • La decisió, amb un vot particular, aixeca les mesures cautelars però ordena el consistori custodiar els elements que l'integren fins que hi hagi una sentència ferma

VilaWeb
ACN
05.02.2018 - 15:08
Actualització: 05.02.2018 - 15:46

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià ha autoritzat l’ajuntament de Callosa del Segura (Baix Segura) a concloure els treballs de retirada de la creu franquista als caiguts i el seu pedestal. Segons que ha informat el TSJ, els magistrats aixequen les mesures cautelars, interposades després del recurs la Plataforma ciutadana en defensa de la Creu, però ordenen el consistori que custodiï els elements que l’integren fins que hi hagi una sentència ferma i per si aquesta obligués a la reconstrucció del conjunt.

El monòlit va ser retirat el passat 29 de gener seguint l’acord del ple municipal adoptat en compliment de la Llei de Memòria Històrica. Hores després de la retirada, el TSJ valencià va ordenar la paralització immediata de les obres a causa d’un recurs interposat per aquesta plataforma.

Durant la retirada de la creu, dues persones varen detingudes acusades d’alteració de l’ordre públic i d’atemptat contra agents de l’autoritat per haver llençat petards durant l’actuació dels operaris municipals. En la decisió comunicada avui, els magistrats entenen que la retirada de la Creu no produeix danys irreparables; que no concorre el requisit legal de perill a la mora processal, ja que ‘no s’està produint (pel que es coneix), ni pot produir-se, una destrucció del conjunt dels elements que componen la Creu, sinó una deconstrucció, que ha de fer-se amb cura, per al que requerim especialment a l’administració, no només pel que fa al desmuntatge, sinó també la seva custòdia; a fi que, en el cas que definitivament triomfés la tesi de l’entitat actora, pugui, a costa de la Corporació, reconstruir-se’.

La sala rebutja però la petició de la plataforma perquè la creu sigui dipositada en una nau tancada i amb vigilància electrònica i considera ‘suficients les prevencions que de cura i custòdia s’han imposat a l’administració, mentre dura el procés’. En la seva resolució, el TSJ retreu a l’ajuntament que comencés els treballs de retirada sense esperar dos dies a què es celebrés la vista en què havia de resoldre sobre mesures cautelars, i que ho fes sense comunicar-ho l en els termes en què li havia estat requerit.

Les dues resolucions compten amb el vot particular d’un dels cinc magistrats, que defensava la necessitat d’adoptar mesures cautelars per considerar que la retirada de la Creu abans que es resolgui el fons pot causar danys morals irreparables. En aquest sentit, remarca el fet que el 2016 ja es van eliminar del monument les plaques que poguessin considerar elements d’exaltació col•lectiva de la guerra del 1936-39. El jutjat contenciós administratiu d’Elx determinarà la qüestió de fons del recurs interposat, decidint si la supressió de la Creu vulnera o no el dret a la llibertat religiosa, si la Creu és un símbol religiós o un element de justificació d’una dictadura i la relació que pugui existir entre la declaració de monument històric-artístic de l’Església Parroquial de Sant Martí i l’anomenada Creu dels Caiguts.

El grup municipal popular demanava mantenir la Creu perquè s’havien realitzat obres de remodelació i modificació del monument, del qual s’havien eliminat plaques i mencions commemoratives i no creia aplicable la Llei de la Memòria Històrica. La moció va ser rebutjada per majoria en el ple municipal. Aquest acord va ser recorregut davant el jutjat d’Elx, que el tramita com un procediment especial de Drets Fonamentals, per vulneració de la llibertat religiosa, segons que ha informat el TSJ valencià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any