El Suprem espanyol tomba el ‘cànon digital’ aprovat pel govern de Rajoy

  • Els magistrats donen la raó a tres entitats de gestió dels drets de la propietat intel·lectual

VilaWeb
ACN
11.11.2016 - 11:01
Actualització: 11.11.2016 - 12:05

La Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem espanyol ha anul·lat el ‘cànon digital’ que el govern de Mariano Rajoy va aprovar el 2012 per compensar amb fons del Pressupost General de l’Estat espanyol els artistes per les suposades còpies de les seves creacions. Els magistrats estimen parcialment un recurs interposat per tres entitats de gestió dels drets de la propietat intel·lectual el febrer del 2013 que sostenien que les compensacions per les còpies il·legals han de sortir de la butxaca dels particulars que fan còpies privades –com establia el sistema de ‘cànon digital’ que va activar el govern de José Luis Rodríguez Zapatero-, i no del pressupost. Els magistrats han tingut en compte la sentència del Tribunal de Justícia de la UE que al juny del 2016 va declarar il·legals les compensacions als artistes amb diners públics.

Els magistrats han atès les peticions de l’Entitat de Gestió de Drets dels Productors Audiovisuals (EGEDA), la societat Drets d’Autor de Mitjans Audiovisuals (DAMA) i Visual Entitat de Gestió d’Artistes Plàstics (VEGAP), que van demanar la nul·litat del decret per la suposada vulneració de directives europees i sentències anteriors.

Són les mateixes entitats que ja havien recorregut al Tribunal de Justícia de la UE contra el nou sistema del govern del PP, que a partir del 2012 es va traduir en una disminució dràstica dels recursos que els autors rebien per la suposada pirateria de les seves obres.

A la sentència, de 13 pàgines, els magistrats conclouen que el decret de creació del ‘cànon digital’ ideat pel govern de Mariano Rajoy no té ‘cap fonament legal efectiu’ i, per tant ‘és nul’ a tots els efectes.

Segons la sentència, els preceptes legals en els quals es basa el cànon contradiuen la Directiva Europea 2001/29 i, per tant, ‘han de considerar-se inaplicables’ en el cas present.

Els magistrats es basen en la sentència del Tribunal de Justícia de la UE, que va declarar il·legal el cànon del PP perquè no garantia que la compensació sortia únicament de les butxaques dels usuaris de còpies privades.

Per tot plegat, apunta la sentència, ‘el recurs contenciós-administratiu ha de ser estimat en el relatiu a la impugnació del Reial Decret en el seu conjunt’.

L’executiu espanyol es veu forçat d’aquesta manera a fer marxa enrere en la seva política sobre el cànon digital després que el 2012 va substituir el sistema impulsat pel govern del PSOE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any