La presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

El Tribunal Consitucional espanyol ha començat els tràmits contra la comissió d’estudi del Procés Constituent, la que va començar a presidir Muriel Casals i que el govern espanyol va decidir de recórrer. Concretament, el govern de Mariano Rajoy va presentar un ‘incident d’execució’ contra la creació de la comissió perquè considera que executa la declaració independentista que el parlament va aprovar el 9 de novembre de l’any passat i que el TC va suspendre. I ara el tribunal dóna deu dues a la fiscalia i al parlament perquè presentin al·legacions.

Si finalment es desplegués aquest incident d’execució hi hauria un advertiment a Forcadell i als membres de la comissió que podrien estar cometent un delicte de desobediència.

L’advocat de l’estat deia en l’escrit presentat al tribunal que la comissió és ‘un atac frontal de desacatament i de manifest incompliment’. I per això demanava al  TC que ‘requerís a la senyora presidenta del Parlament de Catalunya i als membres de la citada comissió que s’abstinguin d’aquesta iniciativa i que se n’impedeixi cap que ignori la sentència del constitucional.

El TC ha pres aquesta iniciativa al mateix temps que ha suspès les competències de la conselleria d’Afers Exteriors, acceptant a tràmit el recurs que hi va presentar el govern espanyol.

(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)