El transhumanisme protagonitza el nou número de Mètode

VilaWeb
Foto: J. L. Iniesta
Mètode
23.11.2021 - 05:15

El número 111 de la revista Mètode, editada pel Vicerectorat d’Investigació de la Universitat de València, aborda en el seu monogràfic la ciència que ens pot permetre anar més enllà dels límits del cos humà. Tal com explica el metge i investigador Salvador Macip (Universitat de Leicester i UOC), coordinador del número, amb l’ajut de la genètica, la robòtica i la química, estem en disposició de plantejar nous reptes en la nostra evolució: «Els futurs més fantàstics es poden convertir en realitat, fins i tot els distòpics, per això és important que s’obri un diàleg».

Així, el monogràfic aborda aquest diàleg des de diverses perspectives. L’escriptor de ciència Philip Ball ens acosta a l’ampli ventall de possibilitats de la manipulació de cèl·lules vives a l’hora de «cultivar» teixits. Chris Willmott (Universitat de Leicester) repassa els avanços recents en l’edició del genoma i les interfícies cervell-màquina. Miquel-Àngel Serra (UPF) planteja l’impacte d’aquestes transformacions en les persones amb diversitat funcional i la necessitat d’anar a un marc ètic global. D’altra banda, la ciència-ficció sempre ha imaginat el futur. L’escriptor i periodista Pep Prieto fa una aproximació als humans millorats en els còmics, les sèries i el cinema. En aquest sentit, Emily Klein Leah Ceccarelli (Universitat de Washington) proposen una relectura de la pel·lícula Gattaca.

El nou número ha comptat amb la col·laboració de l’artista Marina Núñez, autora de la portada i dels separadors interiors.

Conferència i presentació del número

La pandèmia ha posat en relleu la fragilitat de la salut mental individual i col·lectiva. En aquest àmbit, destaca Rafael Tabarés-Seisdedos (UV) en la tribuna que obri el número, també és necessari un debat que implique tota la societat. La perspectiva ètica i participativa està igualment present en l’entrevista a Carme Torras (IRI-UPC), matemàtica i investigadora en robòtica.

En el nou número trobem altres temes com l’aproximació que ens fa Álvaro Martínez a les particularitats de l’oxigen; la de Juli Peretó Jesús Català a la difusió que va tindre la teoria col·loidal en els orígens de la bioquímica, i la d’Ignacio Suay-Matallana al paper de les duanes i els laboratoris per a lluitar contra el frau i garantir la salut pública. Fèlix Edo Tena ens parla del present i del futur de la trufa negra a les comarques del nord del País Valencià. Tanquen el número les habituals seccions de col·laboracions de la revista.

El número 111 es presentarà el pròxim 16 de desembre, en el marc de la conferència de Salvador Macip «Com seran els humans del futur? Promeses i riscos del transhumanisme» que tindrà lloc a l’Aula Magna del Centre Cultural de la Nau, a les 18 h.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any