El TC admet el recurs d’empara d’Homs contra la sentència del Suprem que el va condemnar per desobediència

  • L’ex-conseller de la Presidència denuncia la vulneració del seu dret a un judici just per part del Suprem

VilaWeb
ACN
08.10.2018 - 14:46
Actualització: 08.10.2018 - 15:12

El ple del Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha acordat per unanimitat admetre a tràmit el recurs d’empara que l’ex-conseller de la Presidència Francesc Homs va presentar contra la sentència del Tribunal Suprem espanyol que el va jutjar per l’organització del referèndum del 9-N. El Suprem va condemnar Homs a un any i un mes d’inhabilitació per un delicte de desobediència, fet que el va obligar a deixar el seu escó al congrés espanyol el març del 2017. Un any i mig després, el Tribunal Constitucional accepta estudiar el recurs perquè entén que ‘concorre una especial transcendència constitucional’. La providència del TC requereix ara a la Sala Penal del Tribunal Suprem perquè en deu dies remeti la certificació o fotocòpia de les actuacions que va dur a terme.

El recurs d’Homs al Tribunal Constitucional espanyol denunciava la vulneració dels seus drets a un procés amb totes les garanties en el vessant de doble instància penal, o a la tutela judicial efectiva, per part del Tribunal Suprem. Els magistrats accepten a tràmit el recurs perquè consideren que planteja ‘un problema o afecta una faceta d’un dret fonamental sobre què no hi ha doctrina al Tribunal’. L’admissió a tràmit del recurs, però, no pressuposa a posició del tribunal, que emetrà sentència en els pròxims mesos o anys.

Homs ha hagut de recórrer directament al Tribunal Constitucional  perquè, com a aforat, va ser jutjat pel Tribunal Suprem i, per tant, no disposa d’una segona instància a qui presentar recurs. La resta de condemnats pel 9-N: l’ex-president Artur Mas i les ex-conselleres Irene Rigau i Joana Ortega, van ser jutjats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el Suprem espanyol revisarà les seves sentències al mes de novembre. Tots ells estan citats dimecres al Tribunal de Comptes, que en un judici paral·lel impulsat per Societat Civil Catalana (SCC) i per l’entitat Abogados Catalanes por la Constitución, juntament amb l’Advocacia de l’Estat. El Tribunal ja els va imposar una fiança de 5,25 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any