El Suprem no deixarà en llibertat els presos electes del 28-A ni accepta de suspendre el judici

  • El tribunal deixarà anar els presos polítics el dia 21 de maig a la sessió de constitució del congrés i del senat

VilaWeb
Redacció
14.05.2019 - 13:28
Actualització: 14.05.2019 - 16:34

El Tribunal Suprem espanyol ha desestimat la petició de les defenses dels presos polítics elegits diputats i senadors de tramitar un suplicatori a les corts per a poder continuar jutjant-los. D’aquesta manera, no accepta que els presos puguin quedar en llibertat per a exercir els seus drets de diputats i senador ni que s’hagi de suspendre el judici. Diu el tribunal que sí que accepta que Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva puguin sortir de la presó per anar a la sessió de constitució del congrés i del senat el dimarts 21 de maig.

En la interlocutòria d’aquest migdia, el Suprem diu que ‘no tindria justificació constitucional que el desenvolupament normal d’un procés que ja se situa en els debats del judici oral exigeixi per a la seva normalitat democràtica el nihil obstat de l’òrgan parlamentari’. Els advocats Andreu Van den Eynde i Jordi Pina, en sengles escrits de petició al Suprem, argumentaven que la llei d’enjudiciament criminal preveu que els diputats i senadors a les corts espanyoles només puguin ser processats judicialment si així ho determinen les cambres respectives mitjançant un procés suplicatori.

Però els magistrats diuen que aquest argument es basa ‘en una previsió a futur’ i que ‘el sentit constitucional de la immunitat [parlamentària] i la seva pròpia justificació històrica no permeten d’igualar l’autorització per a processar amb l’homologació parlamentària del ja processat’. Afegeixen que ‘no forma part de les garanties pròpies de l’estatut personal del diputat o senador’, si aquests han estat designats candidats i elegits en el càrrec amb el judici oral ja començat, ‘imposar una valoració retroactiva de la incidència que aquest procés penal tingui en la normal activitat de les cambres’.

Segons els membres del tribunal, haver accedit a tramitar el suplicatori a les corts i haver deixat en llibertat provisionalment els presos electes del 28-A hauria significat convertir la immunitat parlamentària en un privilegi o en un ‘dret particular’.

Torra: ‘Ja n’hi prou de jugar amb la democràcia’

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat que la decisió del Tribunal Suprem espanyol de rebutjar la petició de les defenses dels presos polítics electes Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva és un exemple més de la voluntat d’Espanya de ‘judicialitzar què ha de ser una resposta política a la qüestió catalana’. ‘Ja n’hi ha prou, ja n’hi ha prou de jugar amb les famílies, amb la democràcia i amb els vots’, ha dit Torra. El president ha fet una crida als catalans a respondre a la decisió del Suprem espanyol llançant un missatge clar a les urnes el 26 de maig: ‘Un missatge sobre llibertat, democràcia i sobre la independència de Catalunya’.

Budó: ‘Continuarem demanant l’absolució’

La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, creu que la imatge de veure sortir de la presó Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva per prendre possessió del càrrec de diputats del congrés espanyol o de senador per tornar després a la presó demostra que s’ha de continuar denunciant que són presos polítics. D’altra banda, la portaveu de l’executiu ha lamentat que aquest mes de maig el judici contra el procés tingui moltes ‘interrupcions’ perquè d’aquesta manera, diu, s’allarga una injustícia absoluta.

‘Continuarem demanant l’absolució i la llibertat perquè puguin exercir els seus drets democràtics com a ciutadans lliures’, ha afegit Budó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any