Rajoy confia la suspensió de la investidura al Tribunal Constitucional després del revés del Consell d’Estat

  • La decisió del Consell d'Estat espanyol, que no és vinculant, evidencia la il·legalitat de la impugnació de la candidatura del president

VilaWeb
Roger Graells Font
25.01.2018 - 22:00

L’anunci de la vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, de demanar un informe al Consell d’Estat espanyol per a impugnar la candidatura de Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat va escandalitzar els juristes. La maniobra no té base legal de cap mena i vulnera els drets dels diputats, a més de ser contrària als resultats de les eleccions del 21-D i a la voluntat de la majoria del parlament de donar suport a la investidura de Puigdemont.

L’informe negatiu del Consell d’Estat va desautoritzar l’estratègia del govern espanyol, que pretenia aprovar el recurs avui mateix al consell de ministres i presentar-lo al Tribunal Constitucional espanyol (TC) perquè suspengués la sessió d’investidura, convocada dimarts a les tres de la tarda. Tot seguit, Puigdemont va demanar la dimissió de Sáenz de Santamaría.

De fet, l’arbitrarietat de Sáenz de Santamaría es va fer palesa quan va explicar que l’executiu de Rajoy acceptaria qualsevol altre candidat que no fos Puigdemont. Junts per Catalunya va titllar-ho de ‘cop d’estat’ i Esquerra Republicana va refermar el suport a la candidatura de Puigdemont a la presidència. A la tarda, Torrent no va fer cabal de les amenaces i va convocar el ple d’investidura dimarts a les 15.00.

Malgrat aquest revés, el govern espanyol presentarà igualment un recurs al TC. Hi ha la possibilitat que el tribunal no l’admeti a tràmit emparant-se en l’informe del Consell d’Estat. Rajoy ha menystingut l’informe negatiu i prossegueix la maniobra amb l’objectiu d’impedir la investidura sigui com sigui.

Així doncs, la pressió recaurà en el TC, que pot avalar la maniobra de l’executiu o bé donar la raó al Consell d’Estat i rebutjar l’admissió a tràmit del recurs. En aquest cas, la investidura aniria endavant sense entrebancs fins al ple, quan l’oposició batallarà contra la fórmula que proposi la mesa i la delegació dels vots de Brussel·les. Altrament, si el TC suspèn el ple, s’obre un panorama desconegut al qual l’independentisme haurà de donar una resposta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any