‘Formatge de pasta dura, cuita, de llarga maduració amb un gust agradable, dolç i afruitat al centre i intens i amb certa picor a mesura que s’acosta a l’escorça’. Aquesta és la descripció del formatge Reixagó, escollit millor formatge català del 2017 a la fira Làctium, que s’ha fet aquest cap de setmana a Vic. Una de les característiques principals d’aquest certamen és que dóna molt protagonisme als mestres formatgers, perquè ells són els millors prescriptors del seu producte i són els que millor poden explicar allò que fan.

El Reixagó és el producte estrella de la formatgeria Reixagó, una granja situada al mig del bosc entre Olost i Prats de Lluçanès. Des del 2011 la granja compta amb una formatgeria pròpia impulsada per l’artesana Paula Fonolla que només treballa amb llet crua de vaca provinent de les pastures de la granja. I aquesta és precisament la gràcia del Reixagó, un formatge molt semblant al parmesà però elaborat amb llet crua. Això li dóna un regust diferent i sobretot molta exclusivitat, perquè costa molt més de fer.

A banda del Reixagó, que ha guanyat la categoria de millor formatge, al Làctium s’hi han premiat més de 25 formatges artesans. Es classifiquen en nou categories diferents entre les quals hi ha matons, blaus, serrats d’ovella, tupins… i cada categoria atorga tres premis: or, plata i bronze. Entre els guanyadors, la majoria són de petites formatgeries provinents de la zona de la Catalunya Central i el Prepirineu.

Guanyadors concurs Làctium de formatges artesans de Catalunya:

Premi al millor formatge català 2017: Reixagó de Formatgeria Reixagó

Matons i brossats

Tomes de vaca

Durs de cabra

Blaus

Toves i àcides de cabra

Toves i àcides de vaca

Serrats d’ovella

Tupins

Toves i àcides d’ovella

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]