El Rei en el lliurament dels Premis FpdGi: “El món d’avui exigeix col·laborar i cooperar”

  • Centra el seu discurs en els joves com "futur del país"

VilaWeb
Redacció
01.07.2016 - 22:02

Centra el seu discurs en els joves com “futur del país”

GIRONA, 1 (EUROPA PRESS)

El Rei ha defensat aquest divendres la col·laboració, la convivència, solidaritat i l’entesa a la societat actual, en el seu discurs de lliurament dels Premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi): “El món d’avui exigeix col·laborar i cooperar, aprendre a conviure, a entendre’s i respectar-se”.

Segons el cap d’Estat, aquesta actitud cal especialment “en societats cada vegada més diverses, més plurals, més complexes, menys unànimes; i, per això, també més enriquidores”.

Ha centrat tot el seu discurs en els joves, i, especialment, en els cinc talents premiats en la cerimònia que ha tingut lloc al Palau de Congressos de Girona davant de més d’un miler de persones.

A l’acte també han acudit la Reina; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna; el secretari d’Estat d’Educació, Marcial Marín, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Felip VI ha defensat que, en un món ple de dificultats, cal aixecar la mirada per entendre el que passa al voltant, i perquè els joves puguin tenir eines adequades per afrontar el seu futur amb èxit: “És el futur de tot el país”.

Ha demanat prendre com “inspiració” als joves reconeguts aquest divendres: la poeta Elena Medel, el director d’orquestra Andrés Salado, l’emprenedor Sergio Álvarez, la científica Sílvia Osuna i la lingüista i doctora en ciència computacional Luz Rello.

“Res podem o hem de fer sense ferms valors. Res positiu construirem sense el ciment d’uns principis sòlids que ens guiïn en la nostra conducta; sense una ètica que ens defineixi personalment com individus íntegres i com membres solidaris de la societat de la qual formem part”, ha subratllat.

També ha observat que en temps d’inflexió es produeixen “grans canvis”, com és el moment actual, i ha lamentat que els joves han patit amb especial duresa els efectes de la crisi econòmica.

Per a ell, tant l’Estat com la societat deuen “comprometre’s sense reserves i donar suport a sense fissures als joves que perquè puguin afrontar el seu futur amb major seguretat”.

UTOPIA, VALENTIA I AUDÀCIA

Segons el Rei, “els principals èxits de la Humanitat han estat als seus inicis utopies que algú es va atrevir a imaginar i que, amb valentia i audàcia, va decidir abordar-les, assumint riscos, sense por de fracassar”.

“Sense retòrica, sense excuses, perquè tenim el deure de, i aquest és l’objectiu de la fundació”, de la qual ha celebrat la seva consolidació i l’impacte dels seus programes i iniciatives des que ha iniciat el seu camí en 2009.

Ha assegurat que en aquest temps més de 60 organitzacions, entitats i empreses s’han sumat al projecte i que, juntes, superen els 500.000 llocs de treball, i han beneficiat de manera directa o indirecta a més de 80.000 persones.

Ha agraït la presència del cineasta Juan Antonio Bayona en la inauguració de l’acte, juntament a la productora de cinema Belén Atienza, i ha explicat que la fundació obre una nova etapa amb “nous projectes”, amb el suport de noves empreses i la vocació de ser útil a tota la societat.

En nom dels premiats, Sergio Álvarez ha agraït els guardons, i ha destacat la voluntat dels joves talents de fer del món un lloc millor: “La nostra generació és més que no ens repeteixen cada matí”.

Els guardons volen reconèixer a una generació de joves que estan trencant la barrera de la falta d’oportunitats amb iniciatives emprenedores de gran impacte.

POESIA COM INICIATIVA EMPRESARIAL

Algunes de les aportacions dels premiats amb aconseguir fàrmacs més barats i eficients gràcies a la química computacional; geolocalizar i mapar amb fins socials l’ingent quantitat de dades que llancen els dispositius mòbils actuals, i detectar en 15 minuts amb una aplicació els símptomes de la dislèxia.

També destaca la proposta d’implantar les últimes tecnologies en sostenibilitat ambiental en horts urbans per rescatar a joves de l’atur, despertar l’interès dels natius digitals per les orquestres simfòniques, així com la reivindicació de l’edició de poesia com iniciativa empresarial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any