El referèndum unilateral esquerda CSQP, sotraga els comuns i basteix ponts amb Podem

  • La diputada de Podem Àngels Martínez parla de 'sensibilitats diferents sobre el dret de decidir' dins CSQP

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
29.05.2017 - 22:00
Actualització: 29.05.2017 - 23:05

Albano-Dante Fachin, assegut en una mateixa taula al costat de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Marta Pascal, Antoni Castellà, Lluís Llach, Raül Romeva, Anna Gabriel… Una reunió, al Palau de la Generalitat, que va tenir més importància per a fer visible aquesta transversalitat que no pel contingut, perquè hi va haver poca concreció. Però la fotografia dels qui eren asseguts al voltant de la mateixa taula ha estat una mostra de transversalitat en el moment de màxima confrontació amb l’estat espanyol. Ara, no hi eren tots: els comuns se’n van desmarcar. I Fachin, en representació de Podem, va trencar la posició monolítica i recelosa de CSQP en relació amb el referèndum unilateral.

El pas de la via del referèndum pactat a la del referèndum sense acordar amb l’estat espanyol ha descol·locat i ha atiat la tensió dins l’espai polític dels comuns, on hi ha posicions contraposades. L’últim episodi, el més visible, ha estat el de la reunió d’ahir a Palau. Fachin celebrava la voluntat de mantenir ‘la transversalitat dels partits favorables al referèndum’.

Gairebé al mateix temps que el secretari general de Podem deia això, i que reivindicava la necessitat ‘d’aprofitar tots els espais de diàleg possibles’, Joan Coscubiela, diputat d’ICV i company seu a CSQP, criticava Puigdemont pel fet d’haver convocat aquella reunió…

Coscubiela atacava Turull, president del grup de Junts pel Sí, que se les havia tingudes a Twitter amb el president de CSQP, Lluís Rabell, arran de la reunió a què ell i Coscubiela es van negar a assistir.

La posició de Rabell i de Coscubiela sobre la reunió fou compartida pel dirigent de Catalunya en Comú Xavier Domènech. Però va topar amb la d’Albano-Dante Fachin i la de la direcció de Podem Catalunya, que aquests dies ha fet uns quants gests d’aproximació i de suport al referèndum unilateral.

Divendres, per exemple, Fachin es va reunir amb el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, amb qui es va comprometre a treballar per aconseguir una participació multitudinària al referèndum. Podem viu un procés de debat intern, que s’acabarà el 9 de juny, per a decidir quina posició ha de tenir en relació amb el referèndum unilateral. La direcció defensa una de les tres opcions que sotmeten a debat sobre el referèndum unilateral: el suport a un referèndum unilateral convocat per la Generalitat, entenent-lo ‘com un acte de mobilització cívica i apoderament social’. Hi ha cercles de Podem que es van decantant per la tercera opció, és a dir, el reconeixement del caràcter vinculant del referèndum unilateral, sempre que tingui una participació multitudinària. L’altra opció que es debat és la de desentendre’s del referèndum unilateral.

‘Tenim cultures diferents, amb els altres partits de CSQP’
Però Podem fa una aproximació evident al referèndum unilateral, i aquest moviment constitueix una esquerda destacable en l’estratègia que CSQP i els comuns havien tingut fins ara sobre el referèndum. La diputada de la coalició Àngels Martínez, membre també de Podem, explica a VilaWeb que entre els uns i els altres hi ha una diferència de sensibilitat sobre el dret de decidir. ‘Amb els altres partits de CSQP tenim cultures diferents, i lògiques diferents. Per exemple, nosaltres vam participar en la Diada, i els altres grups, no. És segurament per una sensibilitat diferent’, explica Martínez.

Justament ella va protagonitzar un dels episodis de discrepància més estrepitós de CSQP aquesta legislatura, quan va trencar la disciplina de grup i va votar a favor del referèndum unilateral. Per això van arribar a sospesar si l’expulsaven. Ara és crítica amb la posició de Xavier Domènech i els seus companys de grup Lluís Rabell i Joan Coscubiela de no participar en la reunió convocada per Puigdemont. I veu clar que si hi ha una participació multitudinària en el referèndum Podem hi serà. ‘Nosaltres no podem anar contra la història. I la història, la fan els pobles. I si hi ha una gran participació, amb una mobilització èpica del poble, tan multitudinària i convicent que commogui, nosaltres hi serem. És la història.’

Bones vibracions a Barcelona
Arriba l’hora de la confrontació oberta, i l’enterrament de la via negociada sacseja l’espai dels comuns. Malgrat les posicions més resistents, representades per Coscubiela, Rabell i Domènech, hi ha figures polítiques notables que han esdevingut un pont de comunicació entre aquest espai polític i l’independentisme: els tinents batlles de l’Ajuntament de Barcelona Gerardo Pisarello i Jaume Asens, d’una banda, i el diputat d’EUiA Joan Josep Nuet, d’una altra. Aquest últim és encausat justament per haver permès el debat al parlament sobre el referèndum. El ‘factor Nuet’ és un dels que connecta inevitablement els comuns amb l’independentisme, perquè els uns i els altres passen a ser víctimes de la repressió política de l’estat espanyol per una mateixa causa.

Pisarello i Asens, tots dos independentistes, faciliten l’entesa en una administració, l’Ajuntament de Barcelona, tan determinant perquè el referèndum pugui ser un èxit. És significatiu el silenci d’Ada Colau sobre els últims moviments cap al referèndum. Malgrat un cert soroll mediàtic, els contactes entre les formacions independentistes i els comuns a l’ajuntament perquè el referèndum es pugui fer amb garanties són positius, segons que indiquen a VilaWeb fonts de diversos partits independentistes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any