El referèndum de l’1-O, al festival polític de Noruega

  • Serà el darrer acte sobre Catalunya que es fa en els festivals polítics d'estiu als països nòrdics i bàltics

VilaWeb
ACN
16.08.2017 - 12:54
Actualització: 16.08.2017 - 20:51

Avui es farà a la ciutat noruega d’Arendal un debat sobre el dret de decidir, la importància dels referèndums i, en concret, sobre el referèndum català de l’1 d’octubre. L’acte, que s’inclou dins el sisè festival Arendalsuka, és organitzat conjuntament per Europabevegelsen –moviment europeista noruec– i el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya. El títol del debat és ‘El dret de ser escoltat: els referèndums són la nostra millor eina democràtica?’.

L’acte es dividirà en quatre parts. A la introducció, el professor Jan Erik Grindheim, president d’Europabevegelsen, analitzarà l’ús i la funció del referèndum en diversos models democràtics. A continuació, la directora general d’Afers Exteriors de la Generalitat, Marina Falcó, exposarà el cas català. Jan Erik Mustad, professor de la Universitat d’Agder, parlarà sobre el referèndum del Brexit i el cas escocès. Finalment, Asle Toje, director de recerca del Nobel Peace Institute, parlarà sobre l’experiència del referèndum de l’any 1994, en què Noruega va refusar d’entrar a la Unió Europea.

El secretari general de Diplocat, Albert Royo, recorda que Noruega és un país de gran tradició democràtica i amb experiència en referèndums, cosa que justifica l’interès d’aquest país pel moment que viu el Principat.

Amb el debat d’avui es clou la sèrie d’actes en què aquestes darreres setmanes el Diplocat ha portat el cas de Catalunya als festivals polítics d’estiu dels països nòrdics i bàltics. Els anteriors han estat els de Foolkemodet (Dinamarca), Lampa (Letònia), Almedalsveckan (Suècia), i Arvamusfestival (Estònia).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any