El PSOE passa del ‘no és no’ a justificar ‘per coherència’ l’aval a Rajoy

  • 'Senyor Rajoy. No ens agrada com a president del Govern. Però sí que ens agrada aquest país', ha argumentat

VilaWeb
Redacció
27.10.2016 - 09:43
Actualització: 27.10.2016 - 10:19

Coherència. Aquesta és la paraula que ha escollit Antonio Hernando per argumentar l’abstenció que el PSOE farà dissabte per a permetre la investidura de Mariano Rajoy. En la introducció del seu parlament ha fet gala de l’antiguitat del seu partit i el patriotisme demostrat en els últims 137 anys, preàmbul per justificar el viratge del ‘no és no’ a l’abstenció: ‘Sempre que Espanya ens ha necessitat, els socialistes hem estat on ens tocava’. I és que segons Hernando, ‘els socialistes som els responsables de posar fi a la situació de blocatge’.

‘Senyor Rajoy. No ens agrada com a president del Govern. Però sí que ens agrada aquest país’, ha dit Hernando immers en una llarga justificació en què ha aclarit que l’abstenció no és un acord de govern i ha avisat que faran oposició i que no regalaran res.

Sobre el procés d’independència, Hernando ha recriminat a Rajoy la poca voluntat de dialogar amb els independentistes. ‘El meu grup ha expressat la seva voluntat de dialogar amb tots els grups, fins al punt de parlar d’una reforma parcial de la constitució espanyola’. Però ha matisat: ‘una cosa és dialogar i una altra governar amb qui ha posat terminis per celebrar un referèndum d’autodeterminació’.

Rajoy intentarà ‘dialogar’ i ‘governar amb estabilitat’

En el seu torn de rèplica, Mariano Rajoy no ha volgut entrar a discutirs sobre els encerts o els errors del PSOE, però ha volgut reconèixer el paper que han tingut els socialistes al llarg de la història d’Espanya. La resta del discurs ha seguit la tònica habitual: remarcar la necessitat de formar un govern per aprovar el pressupost, reivindicar la seva legitimitat de convertir-se en president per ser ‘el candidat de la formació més votada’ i la manca d”alternativa viable’ al seu govern. Alhora, ha aprofitat per defensar la seva negativa a presentar-se a la investidura la legislatura passada.

Rajoy ha agraït el canvi d’opinió del PSOE. La millor decisió ‘pels espanyols’. ‘Jo tampoc vull que hi hagi terceres eleccions, tot i que potser em podrien beneficiar’, ha dit el candidat. Així mateix, ha defensat la seva acció de govern per respondre a les crítiques que Antonio Hernando (PSOE) ha fet als més de quatre anys de govern dels populars, i ha avançat que apostarà per polítiques similars.

‘Hem d’abandonar els esforços per fer-nos diferents’, ha defensat Rajoy. Ha recordat els pactes d’estat entre PP i PSOE que han estat molt positius. En aquest sentit, ha reivindicat els quaranta anys de govern dels dos grans partits espanyols, que ‘han aportat coses bones encara que alguns no ho vulguin veure’.

De cara a la governabilitat d’espanya, Rajoy ha reconegut que no és el millor escenari, però que intentarà governar amb ‘la màxima estabilitat possible’. ‘Intentaré construir i dialogar’, ha dit Rajoy, però amb límits: l’estabilitat pressupostària, principalment. Un dels elements més polèmics, la LOMCE, també ha estat una qüestió rellevant. Rajoy ha anunciat que les revàlides deixaran de tenir validesa acadèmica fins que hi hagi un pacte d’Estat. Pel què fa a Catalunya, el candidat s’ha mostrat partidari de ‘parlar de Catalunya, reflexionar sobre Espanya i superar les tensions’. ‘Estic disposat al diàleg, però no a un contracte d’adhesió que és l’únic que se m’ha proposat’, ha conclòs Rajoy.

En resposta a aquesta proposta de diàleg, Hernando ha demanat concresió i fer front al repte territorial que viu l’estat espanyol, ‘el principal problema sistèmic que té Espanya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any