El projecte Càntut es fa gran i es converteix en un festival

  • Concerts dels noms més destacats de la cançó popular i moltes activitats participatives, plats forts del certamen

VilaWeb
Redacció
18.11.2016 - 02:00

En l’antiguitat, cantar formava part inseparable de la vida diària de la gent. De mica en mica, i sense adonar-nos-en, hem anat arraconant tot de cançons, cosa que ha promogut un desconeixement molt gran del nostre patrimoni oral. El projecte ‘Càntut. Cançons i músiques dels avis‘ pretén recollir i difondre aquest patrimoni musical recordat per la gent més gran de les comarques gironines. Però amb un cançoner-web i un disc compilatori no n’hi ha prou, cal fer-les viure, aquestes cançons. Per això aquest cap de setmana neix a Cassà de la Selva el Festival Càntut, una proposta pensada per a tots els públics amb concerts, tallers, xerrades, exposicions…

Els ambaixadors del projecte, Carles Belda i Sanjosex, seran els encarregats d’inaugurar el festival divendres. Presentaran en aquestes comarques el disc Càntut, en què interpreten una quinzena de cançons del miler llarg recollit al llarg dels anys pel projecte. Juntament amb Coloma Bertran Jordi Casadesús, han aconseguit portar les tonades a una nova dimensió. Això sí: sempre amb un peu damunt la tradició i un altre jugant amb l’avantguarda.

Pel festival, també hi passaran els músics i projectes més destacats del panorama de la cançó popular catalana: els incombustibles El Pont d’Arcalís, l’històric Jaume Arnella, els temes actuals amb un rerefons popular del quartet Roba Estesa, i Maria Aranal i Marcel Bagés, que han recorregut mig país amb l’espectacle de fusió sonora Verbena.

Però, més enllà dels escenaris, el festival Càntut ens vol convertir a tots en intèrprets i per això programa un bon reguitzell d’activitats participatives. Entre més, hi haurà un dinar de cantadors, un foc de camp on sonaran totes les tonades imprescindibles d’aquest estil, una cantada pels carrers de Cassà encapçalada per Ramon Manent, una vetllada de glosa amb Farriol Macip i Mireia Mena…

Durant del festival també hi haurà un espai dedicat a tots aquells treballs que, com el projecte ‘Càntut. Cançons i músiques dels avis’, s’han dedicat a recollir cançons populars per salvar-les de l’oblit. Es presentarà un documentari sobre la vida de l’etnògraf nord-americà Alan Lomax, que va recórrer mig Europa enregistrant tonades a punt de perdre’s. També es presentarà el projecte ‘Cançons populars de les Gavarres‘, en què Barbara Van Hoestenberghe ha compilat cançons tradicionals d’aquesta zona, que també reinterpreta en un concert. A més, diverses agrupacions de la comarca faran concerts, hi haurà una activitat infantil per a pares i fills i un parell d’exposicions.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any