El PP podria revalidar la majoria absoluta a Galícia

  • PSOE i En Marea s'hi disputen el segon lloc

VilaWeb
Redacció
25.09.2016 - 02:00
Actualització: 25.09.2016 - 09:29

Avui 2.255.570 de gallecs tenen l’oportunitat de votar a les eleccions autonòmiques.  A Galicia, el Partit Popular ha governat amb majoria absoluta des del 1993 menys la legislatura 2005-2009, quan el PSOE-BNG van superar al PP per un sol escó. Tothom restarà pendent de si el PP serà capaç de tornar a tenir majoria absoluta, que és de 38 escons. El CIS considera que sí (amb 40 o 41 diputats). En canvi, l’enquesta de La Voz de Galicia indica que no.

El partit instrumental que formen Podem, Anova, Esquerda Unida i les marees es disputen ser segona força a les eleccions amb el PSOE. Mentre a les espanyoles del 20-D En Marea va superar al PSOE, el 26-J els socialistes van vèncer per poc més de 1.000 vots. Cal afegir que al març, el secretari general del PSdeG va haver de dimitir en ser investigat per frau i malversació de fons i es va haver de substituir el candidat.

La clau gallega: el BNG

Els resultats del partit nacionalista gallec, el BNG, pot ser clau per a la formació d’una majoria alternativa al PP. Si el sondatge de La Voz estima que obtindrien cinc escons, el CIS només els en dóna dos. La barrera electoral serà clau, en aquest cas, a Ourense. Amb un llistó del 5%, La Voz de Galicia els atorga un 6,8%  del vot a Ourense, i per tant un escó, mentre que el CIS només un 3% i, per tant, els deixa fora del repartiment d’escons. Una diferència força significativa, que podria ser clau.

Els altres dos escons de diferència provenen de la pèrdua d’un dels dos escons tant a Pontevedra com a la Corunya. En aquest cas, la diferència entre les dues enquestes és menor: a la Corunya el sondatge gallec els dóna un 7,1% i el CIS un 5,1%, i a Pontevedra l’estimació és de 7,1% i 8,8% respectivament. Per tant, per una petita quantitat de vots del nacionalistes es decantarà la majoria absoluta del PP.

El repartiment d’escons
En el cas gallec, es reparteixen deu escons automàticament en les quatre províncies. La resta dels 35 es reparteixen proporcionalment. El fet que més de la meitat es reparteixin sense tenir en compte la població fa que la Corunya, amb 1.128.694 habitats, tingui 25 escons, mentre que Lugo i Ourense, que entre totes dues províncies sumen una població de 657.660, n’obtenen 28 escons entre totes dues. A més cal afegir-hi una barrera electoral del 5%.

A Galícia hi ha grans diferències geogràfiques: si a les dues províncies occidentals és on el PP obté més poc suport i on s’espera que En Marea superi el PSOE, a les dues més orientals podria haver-hi una majoria absoluta de vot del PP i el PSOE avançaria En Marea.

En aquest cas, les províncies de Lugo i Ourense són les més beneficiades pel sistema electoral i de retruc el PP. Mentre no representen ni una quarta part de la població gallega, aquestes dues províncies es reparteixen el 37% dels escons.

Els resultats d’avui es podran seguir en temps real a la web de la Xunta  que oferirà l’escrutini a nivell autonòmic, provincial, comarcal i municipal, a més de les dades de participació.
Per més informació, podeu llegir l’entrevista a l’escriptor Suso de Toro sobre les eleccions gallegues.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any