El PP denunciarà el nou decret lingüístic si Marzà no el retira ni té en compte les al·legacions presentades

  • La portaveu d'Educació del grup parlamentari popular en les Corts, Beatriz Gascó, ha anunciat que el seu grup denunciarà davant dels tribunals el nou decret lingüístic que "pretén imposar" el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, "si no es retira o si, en cas contrari, no es tenen en compte les al·legacions presentades".

VilaWeb
Redacció
29.11.2016 - 18:46
Actualització: 30.11.2016 - 00:37

VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)

La portaveu d’Educació del grup parlamentari popular en les Corts, Beatriz Gascó, ha anunciat que el seu grup denunciarà davant dels tribunals el nou decret lingüístic que “pretén imposar” el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, “si no es retira o si, en cas contrari, no es tenen en compte les al·legacions presentades”.

Gascó ha subratllat que este decret suposa, en primer lloc, “una clara ingerència en el lliure exercici del dret de les famílies a elegir la llengua en la qual volen escolaritzar als seus fills”. En segon lloc, ha afegit, “discrimina greument a les zones castellà-parlants i als valencians que escullen el castellà com a llengua vehicular” i, en tercer lloc, “significa un verdader xantatge a les famílies a les quals es només s’oferix anglès a canvi d’estudiar el màxim valencià possible”, segons ha informat el PP en un comunicat.

Beatriz Gascó ha indicat que “estem davant d’un decret que afecta les famílies i a la comunitat educativa però sol dóna un termini de set dies per a presentar i no de manera telemàtica”. Segons la seua opinió, “Marzà té poques ganes de consens i nul·la voluntat d’atendre les al·legacions”.

“El decret se salta la Constitució i l’Estatut d’Autonomia al no garantir l’ús de les dues llengües oficials”, ha dit Gascó, qui ha manifestat que “no pot ser que per a defensar el valencià es discrimine a les persones”. En esta línia, ha posat èmfasi que “el valencià no pot ser l’única llengua de la comunitat educativa”.

A més, ha assenyalat que el text “té nombroses restriccions i llacunes, caient en il·legalitats i generant indefensió en les famílies”. Per a la responsable popular, “Marzà imposa el valencià per damunt de la llibertat de la persona, seguint els mateixos passos que a Catalunya. No estem d’acord a copiar un model lingüístic que genera enfrontaments”.

Beatriz Gascó ha explicat que “el projecte de Marzà va més enllà de la regulació estrictament educativa. No es pot imposar una forma de pensament sobre la manera d’usar les llengües. No es tracta d’una discriminació positiva del valencià sinó negativa pels seus efectes secundaris”.

“Es diu en el decret que l’educació lingüística no es pot limitar a dotar l’alumnat d’instruments d’accés al coneixement. Ha de constituir un model d’educació vinculat a l’entorn sociocultural i sociolingüístic”, ha ressaltat, i ha afegit que “s’intenta regular més enllà de les aules, des d’una normativa que hauria d’abordar només qüestions pròpies del sistema educatiu”.

Segons la seua opinió, Marzà “vol convertir la llengua en un instrument on s’aferme una determinada forma de pensament i una determinada forma d’entendre i viure la llengua”.

Beatriz Gascó ha assenyalat que “este decret suposa una discriminació negativa cap als alumnes que actualment cursen la línia en castellà. Així, ha dit que els centres que prioritzen el castellà “no podran donar el màxim de tres assignatures en llengua estrangera i considerem que les llengües cooficials es poden potenciar sense necessitat de penalitzar una tercera”.

La portaveu popular ha manifestat que amb este decret “s’introduïxen sis nivells de competència en llengües que van del Bàsic a qui esculla castellà i Avançat per al valencià. Sol la nomenclatura reflectix l’objectiu”.

També ha assenyalat que “els centres educatius situats en zones on majoritàriament es parle en castellà estan discriminats davant de les zones on predomini el valencià”. “La semàntica és fonamental i és lamentable que des de l’administració es considere que són bàsics els alumnes que estudien en castellà i avançats els que estudien valencià”, ha ressaltat.

“XANTATGE A LES FAMÍLIES”

Gascó ha indicat que “este decret suposa un autèntic xantatge a les famílies”. En esta línia, ha destacat que “és absolutament discriminatori que aquells pares i mares que, amb total llibertat vullguen que els seus fills aprenguen més anglès, necessàriament hagen de tenir més valencià”.

Així, ha indicat que qui acabe el Batxillerat amb un nivell Avançat, és a dir, anglès i valencià, obtindran l’acreditació del B1 d’anglès i el C1 de valencià sense haver de sotmetre’s a un examen intern. Tot i això, “no ocorrerà el mateix amb aquells alumnes, que hagen escollit el nivell bàsic”.

Per a la diputada del PP, “l’escenari proposat constituïx una macabra i conscient utilització d’una llengua, com l’anglès, per a aconseguir objectius ideològics i de predomini lingüístic del valencià allà on no ho sigui”.

MÉS DESPESA

La portaveu popular ha manifestat que el decret “no deixa llibertat als centres, sinó que establix un sistema d’elecció condicionat i xantatgista”. També ha criticat que l’aplicació del decret suposarà més despesa per a les famílies en haver de renovar els llibres de text.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any