El periodista de Le Soir que va entrevistar Puigdemont diu que seria ‘increïble’ que s’executés l’extradició

  • Kuczkiewicz diu que és 'molt poc normal' tenir dirigents polítics empresonats i que, sigui quina sigui la decisió del jutge, hi haurà 'rebombori polític'

VilaWeb
Redacció
18.11.2017 - 10:50
Actualització: 18.11.2017 - 12:24

El periodista de Le Soir que va entrevistar Carles Puigdemont, Jurek Kuczkiewicz, diu que seria ‘increïble’ que la justícia belga extradís el president de la Generalitat. ‘Si és extradit, a escala europea seria increïble perquè, encara que pocs dirigents ho diguin públicament, tothom sap que és molt poc normal tenir dirigents empresonats per la seva activitat política.’ No obstant això, el cap d’afers europeus de Le Soir diu, en una entrevista a l’ACN, que ‘sigui quina sigui la decisió’ del jutge, hi haurà ‘rebombori polític’.

Kuczkiewic diu que si Puigdemont i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret són lliurats a l’estat espanyol, això podria causar problemes al govern belga ‘en termes diplomàtics o polítics’, tot i que afegeix que no hauria de passar necessàriament. ‘Amb la situació judicial, per sort per al govern, l’afer és purament judicial i és per això que l’euroordre va ser inventada: són els jutges els qui decidiran sobre l’extradició,’ remarca. Si, per contra, la justícia belga no extradeix Puigdemont i els quatre consellers, això comportarà una valoració negativa de com s’ha gestionat la situació a escala jurídica a Espanya.

Sobre la possibilitat que tot plegat faci trontollar el govern de coalició a Bèlgica, Kuczkiewicz explica que, ara per ara, la presència del president i la resta de consellers a Brussel·les no n’afecta directament l’estabilitat. Però no descarta que pugui ser un ‘perill’ més endavant si el govern belga ha de prendre una decisió política o posicionar-se respecte de la situació política a Catalunya. ‘Només serà un problema si algú vol fer-ne un problema,’ diu, mentre apunta cap als nacionalistes flamencs, l’N-VA, el principal soci del govern de Charles Michel.

Reconeix que no sap què faria l’N-VA en cas d’extradició, però insisteix que, de moment, el govern ‘no hi té res a dir ni ha debatut sobre si reconèixer o no la independència de Catalunya.’ Segons ell, l’N-VA ‘no vol, ni hi té cap interès, que el govern caigui per la qüestió de Catalunya’ i és per això, diu, que cap dels seus responsables s’hagi reunit, com a mínim públicament, amb Puigdemont. ‘Són cauts en aquest sentit, és difícil per a ells,’ afegeix.

L’exili de Puigdemont a Brussel·les és una situació ‘molt insòlita’
El periodista remarca que la presència a Bèlgica del president i els consellers és una situació ‘molt insòlita’ i admet que afecta l’espai públic del país. ‘És un exiliat polític que fa unes setmanes era president d’una regió d’Europa. Per tant, és una situació insòlita legalment i política, i afecta perquè tota la premsa internacional és aquí,’ comenta.

Kuczkiewicz destaca que, si bé Puigdemont diu que va triar Brussel·les perquè la ciutat és la ‘capital política’ europea i on es troben ‘el debat i les institucions’ de la Unió Europea, també és cert que el primer ministre belga, Charles Michel, és ‘dels pocs que han expressat crítiques per com s’estava gestionant la crisi catalana’.

Les declaracions de Michel són un sentiment ‘molt compartit’ a Bèlgica
El periodista de Le Soir, que ha tingut l’ocasió d’entrevistar el primer ministre belga, està convençut que Charles Michel no es penedeix ‘en cap cas’ d’haver denunciat la violència policíaca del primer d’octubre, tot i que s’ha arribat a parlar de crisi diplomàtica. ‘Hi he parlat un parell de vegades i crec que ell sap que allò que va compartir a Twitter i què hi va dir, tot i ser caut, reflecteix molt un sentiment compartit a Bèlgica,’ explica.

En aquest sentit, Kuczkiewicz clarifica que si bé a Valònia, i fins i tot en una part de Flandes, l’independentisme no és una idea preferent, els belgues saben que aquesta mena de problemes es resolen ‘de manera política, amb acord i compromís’. ‘En una entrevista va dir-me que sempre acabes pagant les factures de les frustracions acumulades durant diversos anys. És a dir, que si no dónes una resposta a les seves necessitats o demandes, les comparteixis o no, sempre has de pagar-ne el preu,’ recorda. Això, diu, ho saben bé a Bèlgica, on durant anys la regió de Flandes ha demanat més poder i l’N-VA ha passat del 2% al 30% fins a entrar al govern federal. ‘No resoldràs el problema amb la independència però tampoc posant a la presó els seus dirigents i esperant que es resolgui per art de màgia,’ conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any