El PDECat aprova de blocar l’agenda de Sànchez i inclou la via unilateral

  • El partit aprova un canvi d'estratègia a Madrid

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
21.07.2018 - 17:56
Actualització: 21.07.2018 - 21:59

La direcció del PDECat que surti de l’assemblea tindrà un nou mandat per a regir l’actuació dels diputats al congrés espanyol: haurà d’aprofitar l’aritmètica parlamentària per a blocar l’agenda política de Pedro Sánchez si la repressió continua. En la comissió que debat la ponència política, ha estat transaccionada l’esmena que advocava per fer servir la força del partit en les institucions per a treballar per l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats, la fi de la repressió, l’exercici del dret d’autodeterminació i la creació de la República catalana. També s’hi ha aprovat de no renunciar a l’exercici unilateral d’aquest dret.

Durant el debat, el senador Josep Lluís Cleries ha defensat la necessitat d’actuar d’aquesta manera a Madrid, segons diverses fonts presents, i ha estat molt aplaudit. L’esmena, promoguda per Aleix Sarri, assessor de l’eurodiputat Ramon Tremosa, i avançada per VilaWeb, arriba després d’haver facilitat el PDECat la investidura de Sánchez sense cap contrapartida concreta a banda fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa amb la moció de censura. L’actuació del PDECat al congrés espanyol, arrenglerat amb la línia moderada que representa Marta Pascal, és un dels temes que ha generat més debat intern. La iniciativa introduïda també remarca que l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats ha d’estar fora de tota negociació política perquè és una ‘obligació’ de l’estat espanyol.

Una altra esmena incorporada a la ponència ideològica estableix que l’1-O va ser un ‘referèndum d’autodeterminació.’ El mandat de la votació, diu, obliga els representants del poble català a cercar ‘la forma més ràpida i efectiva de crear una República catalana’, preferiblement amb l’acord del govern espanyol però sense renunciar a la via unilateral per exercir l’autodeterminació.

D’altra banda, també han incorporat a la ponència una altra esmena que estableix que cada municipi haurà de valorar ‘de forma sobirana’ com es presentarà a les eleccions municipals. En les ciutats de més de vint mil habitants, si és complicat que hi guanyi l’independentisme, consideraran la constitució de llistes unitàries i la participació en ‘processos de primàries transversals.’

Debat viu a les ponències: la via unilateral als estatuts
El debat de les ponències ideològica i política és ben viu. Ahir a la nit es va aprovar una esmena promoguda pels crítics que estableix que l’objectiu del partit ha de ser fer ‘efectiva’ la República de forma ‘immediata’ després d’haver-se proclamat ‘l’estat independent en forma de República’ el 27 d’octubre, d’acord amb el resultat del referèndum de l’1-O. Tot i això, el comitè de la direcció tenia prou suport per dur-la al plenari i tots els associats inscrits hauran d’acabar decidint si li donen el vist-i-plau.

Quant a la ponència organitzativa, el plenari també haurà de votar si manté als estatuts el manteniment de l’opció de la via unilateral en el preàmbul. Tot i que el comitè redactor n’havia tret l’esment, les bases han empès per introduir-l’hi, tal com figurava als estava als estatuts fundacionals. A més, s’ha aprovat en comissió que l’assemblea per a la renovació de càrrecs es reuneixi cada quatre anys, i que cada dos es reconsideri el debat ideològic, segons que ha explicat el coordinador del congrés, David Font. Ara, la direcció haurà de fer un informe de gestió cada dos anys i, si no obté el 50% dels vots, haurà de convocar el congrés per sotmetre els càrrecs a votació. També es discuteix si els consellers comarcals han de ser elegits en primàries i els diputats provincials en una assemblea formada pels càrrecs electes dels municipis corresponents. En comissió, els sectors renovadors han aconseguit que prosperi una esmena que ho instaura, però la votació ha estat prou ajustada perquè el comitè redactor la porti igualment al plenari, que demà haurà de prendre la decisió definitiva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any