Ideologia, nova fundació, procés i incompatibilitats: eixos centrals del primer consell nacional del PDECat

  • L'acte tindrà lloc avui a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, com a símbol d'obertura a la ciutadania

VilaWeb
Redacció
25.11.2016 - 22:00

El Partit Demòcrata Europeu i Català (PDECat) celebra avui a Barcelona el seu primer consell nacional, que servirà per analitzar el desplegament sectorial i territorial de la nova formació des de la seva creació al juliol. La direcció vol aprofitar la cita per marcar les línies estratègiques en clau ideològica i de procés. A més, el president de la formació, Artur Mas, posarà sobre la taula una proposta de creació d’una nova fundació, que recollirà l’esperit de la plataforma que va impulsar fa uns mesos per eixamplar la base sobiranista. Tot i que no està inclòs a l’ordre del dia de la cita, també és previst que sobrevoli la qüestió del règim d’incompatibilitats de la cúpula, que afecta a cinc dirigents. Cap d’ells no ha renunciat als seus càrrecs. La plana major, però, recorda que encara hi ha marge de temps per fer-ho i que abans cal constituir formalment el consell nacional.

L’acte tindrà lloc a Auditori de la Universitat Pompeu Fabra. El partit vol sortir d’espais tancats com hotels i centres de convencions -com era habitual fins ara en grans esdeveniments convergents- per obrir-se a la ciutadania des d’un indret ‘simbòlic’ per al país i la capital catalana.

El procés de fundació de la nova organització política no ha estat exempta de dificultats, amb la tria i el registre del nom com a principal pedra al camí. Quatre mesos després del punt de partida i a les portes d’acabar l’any, la direcció executiva confia tancar el cercle i poder encarar una nova etapa centrada en la construcció ideològica del partit, que aspira a ocupar un espai de “centre ampli” en la política catalana. I així ho reflectiran els discursos que pronunciaran aquest dissabte els dirigents.

En aquesta línia, la reunió del màxim organisme entre assemblees del PDECat servirà perquè la cúpula reti comptes davant dels consellers nacionals i la militància de tota la feina feta fins a la data en el desplegament territorial i sectorial. També es validaran nous òrgans i es fixarà qui integra el comitè nacional, és a dir, la direcció ampliada que preveu reunir-se mensualment. Així mateix, com que es tracta del primer consell nacional de la nova organització, hi haurà una vessant tècnica ineludible de desplegament de meses i reglaments.

Enfortiment ideològic
A més, es posarà l’accent en les línies estratègiques de la nova organització, tant en matèria ideològica com de l’avenç del procés sobiranista. “Volem fer una proposta perquè les idees siguin el centre del consell nacional, que ha de ser el punt de trobada cada dos mesos per seguir endavant amb el procés i continuar ampliant la majoria a favor de l’estat propi. També per anar consolidant i donant força a una cultura de partit molt més participativa, en què els militants i associats siguin protagonistes de la feina feta”, ha ressaltat la coordinadora general, Marta Pascal.

Nova fundació
L’ordre del dia també inclou la proposta de creació d’una nova fundació. El PDECat vol deixar enrere la lògica tradicional de la CatDem i apostar per un model de ‘think tank’ o laboratori d’idees inspirat en els models anglosaxons. El nou organisme buscarà ampliar les bases d’una forma transversal i incentivar el debat d’idees a partir de la visió d’experts i personalitats destacades. La voluntat és que això es faci des de fora del partit polític, tot i que pròpiament hi estaria circumscrit. La proposta la plantejarà el president de la formació, Artur Mas, que impulsa una plataforma per eixamplar suports al projecte demòcrata.

Debat d’incompatibilitats
D’altra banda, és previst que la reunió de dissabte faci aflorar el debat de l’estat de compliment de les incompatibilitats de càrrecs en la direcció. Tot i que, d’entrada, no està inclòs en l’ordre del dia, alguns membres del partit podrien posar sobre la taula la qüestió. Entre certs sectors no s’entén per què encara cap dirigent ha fet el pas de renunciar a alguns dels càrrecs que acumula.

El règim d’incompatibilitats es va establir al juliol i preveu que els dirigents del PDECat només puguin compaginar dos càrrecs institucionals –ja siguin electes o orgànics-. En el cas de les persones que integren el comitè executiu, només se’n permet un si l’altre és una responsabilitat dins de Govern. Tanmateix, pel que fa al president i la vice-presidenta del partit, es permet l’excepció de tenir dos càrrecs.Hi ha cinc membres de la plana major del PDECat afectats per la norma. En tres casos són diputats de Junts pel Sí, a més d’alcaldes. Es tracta de Lluís Guinó, que dirigeix política municipal al partit i és batlle de Besalú; Montserrat Candini, alcaldessa de Calella i encarregada de relacions institucionals de la formació; i Albert Batet, que encapçala el govern municipal de Valls i és responsable demòcrata d’implantació.

També està afectada pel règim d’incompatibilitats la directora general de Coordinació Interdepartamental del Govern, Elsa Artadi, que dirigeix l’àrea d’estudis i projecte del partit. Finalment, tanca aquest grup la consellera de Presidència, Neus Munté, que és diputada al Parlament i vicepresidenta de la formació. Munté ha manifestat la seva intenció de deixar l’escó a la cambra catalana.

Des de la cúpula del PDECat avisen que avui no es resoldrà aquesta qüestió perquè es limitaran a complir els estatuts del partit. Aquests preveuen que les incompatibilitats comencin a aplicar-se un cop creat el consell nacional, i no abans. De fet, la direcció es va donar un termini de sis mesos per complir amb el règim d’incompatibilitats. “Volem complir escrupolosament amb els mandats estatutaris que tenim i ens limitarem a això. És un tema del que se’n parlarà: explicarem com es farà i com es complirà amb aquestes incompatibilitats”, ha assenyalat Pascal. Els estatuts del partit també contemplen la possibilitat d’afegir excepcions a la norma. Es requereix d’una majoria de 3/5 del consell nacional. Abans, però, es necessita un informe emès pel comitè de qualitat democràtica, que encara no s’ha constituït.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any