El Parlament Europeu tomba la polèmica proposta de reforma de la llei del ‘copyright’

  • La Viquipèdia havia tancat la seva pàgina per reclamar als eurodiputats que votessin en contra del text

VilaWeb
Redacció
05.07.2018 - 13:33

El ple del Parlament Europeu ha votat aquest dijous en contra del mandat negociador per reformar la llei de drets d’autor o copyright, un text que havia generat molta polèmica en el sector d’Internet i que fins i tot havia forçat els promotors de la Viquipèdia a tancar temporalment la pàgina en forma de protesta. Els eurodiputats han rebutjat el text amb 318 vots en contra, 278 vots a favor i 31 abstencions. La versió que s’ha tombat s’havia aprovat a la comissió d’Afers Jurídics de l’Eurocambra i pretenia ser la proposta del Parlament per les negociacions que s’han d’obrir aviat amb els estats membres sobre la qüestió. Amb el seu rebuig, els eurodiputats es donen ara més marge per analitzar com reformar la regulació del copyright per incloure la protecció dels autors dels continguts digitals sense, alhora, crear filtres en els accessos als continguts a la xarxa que puguin posar en risc l’Internet obert.

La Comissió Europea va proposar modernitzar la normativa de la UE en matèria de drets d’autor el setembre del 2016, amb l’objectiu d’adaptar-se a les exigències del món digital. Els plans, però, han estat rebuts des de l’inici amb una forta divisió del sector entre els que defensen la compensació per drets d’autor i els que adverteixen dels riscos de limitar l’accés als continguts en línia.

El text és especialment polèmic per dos dels seus articles, l’11 i el 13. L’article 11 preveu la remuneració pels editors de continguts publicats a les xarxes, amb el reconeixement específic d’un ‘dret d’autor d’ús online’. Aquest és un element que destaquen positivament la majoria dels eurodiputats.

Però l’article 13 fa referència a la possibilitat de crear filtres amb l’obligació de ‘monitoritzar el contingut’ de les plataformes de xarxes socials o similars per evitar que vulnerin la protecció dels drets d’autor. I aquí, eurodiputats i plataformes com la de la Viquipèdia han mostrat inquietud. Pel català Ramon Tremosa (PDeCAT), per exemple, que ha votat en contra del text, la proposta podia implicar un ‘risc d’interferència en els drets fonamentals’.

La Viquipèdia, l’enciclopèdia en línia, va tancar l’accés a la seva pàgina web aquest dimecres per protestar contra la proposta de reforma i reclamar als eurodiputats que hi votessin en contra. Amb tot, els promotors del text defensen que les enciclopèdies online com la de la Viquipèdia quedarien excloses dels requeriments de complir amb les noves normes de copyright.

L’Associació Europea de Consumidors (BEUC) ha celebrat la decisió dels eurodiputats de tombar el text, assegurant que així evitaran que hi hagi un ‘filtratge sistemàtic i a gran escala del contingut online’. ‘Internet ha de seguir sent un lloc perquè els consumidors puguin compartir lliurement les seves creacions, opinions i idees’, ha assegurat la directora general del BEUC, Monique Goyens.

Els promotors de la reforma, com l’eurodiputat del PP europeu Axel Voss, d’Alemanya, han lamentat el vot en contra del ple, però han dit que ara s’obriran de nou les negociacions. ‘Analitzarem un altre cop el tema al setembre en un intent de resoldre les preocupacions de la gent mentre actualitzem les normes de copyright tenint en compte l’ambient digital del món modern’, ha indicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any