El Parlament cita aquest dimarts Rajoy i Santamaría per l’operació Catalunya

  • Tots dos ja han declinat comparèixer, però sí ho farà Martín Blas

VilaWeb
ACN
10.07.2017 - 18:33
Actualització: 10.07.2017 - 18:38

La comissió que investiga l’operació Catalunya al Parlament ha citat aquest dimarts a les 16.30 hores el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i a la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè donin explicacions per la presumpta guerra bruta de l’Estat contra electes catalans per la seva ideologia sobiranista.

Tots dos ja han descartat fer-ho, remetent-se a un informe del Consell d’Estat que indica que ‘no existeix el deure’ de comparèixer en aquest espai parlamentari, com ja van fer la primera vegada que se’ls va citar, el 6 de juliol.

Així, es tracta de la segona vegada que Rajoy i Santamaría declinen comparèixer, i JxSí va avisar que estudiaria elevar una petició a la Mesa del Parlament per ‘acudir als tribunals’ i denunciar-los per desobediència.

Així i tot, l’informe del Consell d’Estat eximeix de comparèixer a membres del Govern de l’Estat a comissions d’investigació com la de l’operació Catalunya, en la qual aquest dimarts també s’ha citat l’exdirector general de la Policia Nacional Ignacio Cosidó, que tampoc no hi acudirà.

Aquest dimarts també s’ha convocat per segona vegada el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i a l’excap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef), José Luís Olivera, que no han manifestat si aniran o no, segons ha informat el Parlament.

Tampoc no ha confirmat ni declinat la seva participació l’exinspector cap de la Policia Nacional José Ángel Fuetes, per la qual cosa és dubte.

MARTÍN BLAS SÍ ACUDIRÀ

En canvi, l’excap de la Unitat d’Assumptes Interns de la Policia Nacional Marcelino Martín Blas també ha estat citat i està previst que sí acudeixi a la Cambra per respondre les preguntes dels diputats, segons ha informat el Parlament.

La comissió d’investigació va començar els seus treballs el 23 de maig amb les compareixences dels periodistes que van començar a investigar l’operació Catalunya Patricia López i Enrique Bayo.

Des de llavors, diversos experts han explicat que un grup de la Policia Nacional vinculat a Assumptes Interns investigava polítics sobiranistes catalans i generava informes sense base per iniciar una investigació judicial que filtrava a mitjans per generar pressió mediàtica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any