El nou domini .barcelona

VilaWeb
Joan Jofra
15.01.2016 - 22:00
Actualització: 15.01.2016 - 22:03

El 12 de gener a les 13.00 es va obrir el període de llançament del domini .barcelona. Des d’aquest moment fins el 15 de març també a les 13.00 podeu fer la sol·licitud del vostre nom, i abans del 21 de març s’assignaran segons les prioritats que hi ha a la web del domini.

A partir del 20 de març tots els dominis .barcelona demanats es posaran en funcionament i s’obrirà el 21 de març el registre lliure, seguint el patró ‘qui primer el demana se l’emporta’.

Com ells diuen: ‘Internet és una finestra al món on cada cop és més necessari d’identificar-se adequadament a cada audiència potencial i de manera més precisa i segmentada.’

‘Si vols que el món identifiqui que ets de Barcelona, és important que el teu lloc web tingui una extensió que t’identifica.’

El domini .barcelona és gestionat per la Fundació Puntcat, la que ja té l’experiència del domini .cat, i costarà 100 euros en la primera fase, la de llançament, i 40 en el període obert.

Què és un domini?

Un domini, tècnicament, lliga un nom amb una adreça IP pública, però el que tothom sap d’un domini és que és el que ens dóna a conèixer a internet, és com la gent ens buscarà i ens hi trobarà.

Els dominis s’agrupen segons el TLD, les lletres que tenim a la dreta del tot del nom del domini: per exemple, el .cat.

  • els dominis genèrics tradicionals no esponsoritzats (.biz, .com, .info, .name, .net, .org i .pro) són els que es diuen uTLD;
  • els dominis territorials, de dues lletres, (.eu, .us, .uk, .fr, .es…), que es coneixen com a ccTLD;
  • els dominis esponsoritzats (.aero, .asia, .biz, .cat, .com, .coop, .info, .jobs, .mobi, .museum, .name, .net, .org, .pro, .tel i .travel), que es coneixen com a sTLD;
  • i els nous dominis genèrics (.barcelona, .zara, .lacaixa, .madrid, .mango, .seat …)

Els dominis, els registra i els gestiona la IANA (Internet Assigned Numbers Authority): és l’organització responsable que els dominis funcionin, és un departament de qui fa la feina real, i qui mana és la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), una organització governamental dels EUA.

Una llista sencera de tots els dominis, la trobareu a la ICANN.

Recordeu que els servidors d’internet només saben enviar i rebre dades d’una adreça IP (per exemple, la nostra 81.184.4.60) fins a una altra adreça IP (per exemple, la de VilaWeb: 54.72.127.129). Ja veieu que no és un bon sistema, que no podem pretendre que la gent se sàpiga i recordi les adreces IP, així que es van inventar els dominis i, perquè funcionin, es fan servir uns traductors anomenats DNS, i, a més, quan l’adreça IP canviï, els clients mai no hauran de saber-ho ni recordar la nova adreça.

Perquè els DNS són això, traductors d’adreces, de manera que nosaltres al nostre navegador hi podem posar vilaweb.cat, en comptes de 54.72.127.129.

Si voleu, podeu anar a l’article del 15 de maig de 2015 on explicava què són els DNS i com funcionen.

Què és un registrador?

Quan volem crear una web o un bloc, el primer que hem de pensar és com en direm i com volem que ens recordin, així que hem d’anar a un registrador per a veure si el nostre domini és lliure.

Si volem un .cat, podem a anar a l’arrel, al propietari, a la web del domini.cat.

Ara, si volem més d’una extensió, el més senzill és anar a un registrador, com per exemple Nominalia.

Un registrador és l’empresa delegada pel titular d’un domini perquè vengui els drets per un temps per poder fer servir el domini. Nosaltres no comprem un domini, lloguem el seu ús per un temps determinat i amb el dret d’anar prorrogant el temps de ‘lloguer’.

Una vegada a la web d’un registrador, ompliu el domini que voleu obtenir, fer ‘cercar’ i n’obtindreu una llista amb totes, o moltes, de les extensions o TLD disponibles per aquell nom, perquè el que un registrador vol és ‘vendre-us’ el màxim nombre de dominis.

També és aconsellable, quan voleu comprar l’ús d’un domini, que reviseu els preus i les condicions dels registradors. No tots tenen el mateix preu ni ofereixen les mateixes coses.

Si seguim amb els de Nominalia, el .cat us costarà 5,90 euros per any i per aquest preu us donen espai web il·limitat, tres comptes de correu de 2 GB, antivirus i antispam, servei de DNS i algunes coses més.

Per facilitar-vos la feina, els del Puntcat us han fet una llista comparativa dels costs i serveis dels registradors que venen el .cat.

El .barcelona

El .barcelona és un domini de la capital catalana i el .cat, el domini cultural català. El domini .barcelona serveix per identificar continguts online amb la ciutat de Barcelona i el .cat, per identificar continguts en català per a l’audiència específicament catalanoparlant.

Tots dos dominis són compatibles i responen a necessitats diferents per a adreçar-se a públics que no sempre han de coincidir.

La Fundació Puntcat

La Fundació Puntcat és una entitat privada, sense ànim de lucre ni filiació política, titular del domini .cat, autofinançada mitjançant la venda de dominis i que ara també gestiona el domini .barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any