El NAS

Redacció
16.07.2016 - 02:15
Actualització: 05.08.2016 - 11:13

Avui explicaré què és un NAS, a banda d’això que tenim entre els dos ulls, i també aprofitaré per explicar què és un RAID, pot ser que sigui una mica tècnic, intentaré fer-ho simple i entenedor.

Què és un NAS?

Un NAS és l’acrònim, en anglès, de Network Attached Storage, o Emmagatzemant en Xarxa, és un sistema per compartir la capacitat d’un sistema d’emmagatzematge entre els clients o ordinadors personals.

El NAS porta un sistema operatiu amb els protocols de compartició d’arxius més comuns, com el CIFS, l’NFS o l’FTP, i usualment són equips o sistemes dedicats exclusivament a aquesta tasca, encara que un sistema Windosw, Linux o OSX podria fer-se servir de servidor NAS.

El sistema oposat és el DAS (Direct Attached Storage), són els discos o sistemes d’emmagatzematge connectats directament al nostre ordinador, però els avantatges del NAS són la capacitat de compartir els recursos entre molts usuaris i la capacitat de posar els nostres arxius compartits, si volem, entre els altres usuaris.

Penseu que aviat marxareu de vacances i que cal tenir un bon sistema de còpies de seguretat i tenir-les al dia, el NAS pot oferir-vos la capacitat en disc necessària per fer les còpies.

Què és un RAID?

Un RAID és l’acrònim de Redundant Array of Independent/Inexpensive Disks (matriu redundant de discs independents/barats), és un conjunt de discs molt econòmics que es presenten a l’usuari com un sol disc i acostumen a tenir tolerància a errors i fallades. És el sistema en què actuen els discs d’un NAS.

Les dades es reparteixen entre els diferents discs que formen un RAID per permetre que l’errada d’un o fins i tot més d’un disc no aturi el funcionament ni perdi les dades enregistrades.

Segons el tipus de gravació de les dades hi ha diferent tipus de RAID:

RAID0 – segmenta les dades en diferents dics (striping) però NO té tolerància a fallades, es reparteixen per millorar el rendiment o per tenir més capacitat en un únic volum lògic perquè si teniu dos discs de 2 tb, els veureu com a un sol volum de 4 tb. En repartir la feina de gravació és molt més ràpid perquè cada unitat només ha de fer una petita part de la feina. Si un disc falla, hem d’anar a buscar la còpia de seguretat.

RAID1 – és el més senzill d’explicar, fa servir un sistema de mirroring o mirall, tot el que es grava a un disc també es grava a un segon disc, per això el nom de mirall perquè el segon és una còpia exacta del primer, en aquest cas si teniu dos discs de 2 tb només disposareu de 2 tb, perquè el segon tindrà una còpia exacta del primer. Lògicament és més lent i més car perquè hem de tenir el doble de capacitat de disc però és molt fiable perquè en cas de fallada d’un disc segueix funcionant.

RAID5 – separa la informació entre tots els discos que formen part d’un RAID i hi afegeix un sistema de paritat distribuïda de forma que en cas de fallada d’un disc el sistema segueix en marxa, requereix un mínim de tres discs però ofereix la millor relació rendiment / cost, si teniu 3 discs de 2 tb podreu utilitzar 4 tb, el tercer tindrà dades redundants que serveixen per recuperar els arxius en cas de fallada d’un disc. En el cas extrem, si teniu 12 discs de 2 tb, disposareu de 22 tb i 2 tb són les dades redundants.

A1F36283-CE54-4E9A-8CC1-BB86578C0CDD

Si voleu una explicació més tècnica, podeu anar a aquesta pàgina que ho explica,

 I a aquesta pàgina de Synology teniu una calculadora que et permet saber, segons el tipus de RAID, quants discs necessites i quin espai està disponible per dades.

Recordeu que un RAID no és un sistema de còpia, és un sistema per evitar caigudes i pèrdues en cas d’avaria d’un disc, no és un sistema de còpia.

 Per a què serveix el NAS 

 Bàsicament, el NAS serveix per guardar dades, no és res més que un sistema de discs, però amb un NAS a casa aconseguim no tenir les nostres al núvol en mans de ningú, les tenim al nostre servidor.

Moltes vegades hem parlat de les VPN, amb un servidor NAS podem configurar una VPN per poder-nos connectar a casa o a la feina de forma segura. Recordeu que una VPN era una xarxa privada, entre el nostre ordinador i el servidor VPN, en aquest cas el servidor NAS, a on totes les dades viatgen encriptades.

En aquest blog expliquen detalladament com fer-ho.

 Amb el temps els fabricants de dispositius NAS han anat afegint opcions i gadgets per fer-lo més atractiu, però la funció principal és servir de disc en xarxa pels usuaris d’una empresa o els familiars que viuen a casa.

 Discs especials?

 Qualsevol disc ha de servir per construir un NAS, normalment ens vendran la carcassa amb el sistema operatiu i nosaltres li afegirem discs, més o menys grans en funció de la capacitat que vulguem, però els fabricants de discs han trobat el punt dèbil del comprador, perquè un NAS és un dispositiu a on hi ha les dades més importants per a un usuari o empresa, i se maaprofiten i intenten fer la venda de la por, és a dir que et venen discs especialment pensats per funcionar 24 hores al dia, set dies a la setamna sense espatllar-se, que és el que ja fan tots els discs :), en tot cas, si sou dels que es deixen impressionar, aneu a WD que tenen discs especials per a NAS, els Red NAS Hard Drives.

 Qui són els principals fabricants?

 Synology té molts bons productes, que funcionen amb el seu sistema operatiu, el DiskStation Manager, que permet, a més de compartir arxius, l’streaming de continguts multimèdia i la sincronització dels nostres arxius amb els del NAS, com fa Dropbox.

 El model DS415play incorpora, directament al NAS la capacitat de fer streaming de continguts multimèdia directament al nostre televisor via el protocol DLNA.

0901F3ED-6A04-4B6B-BDF7-0BAC7D0891A8

Qnap, l’altre gran fabricant de sistemes NAS, estan representats per Qloudea,

60A9E3D6-50AC-448F-8E05-325870327770

El sistema TBS-453A és la competència multimèdia del de Synology, amb discs SSD que el fan pràcticement silenciós, molt important en entorns domèstics,  i sortides HDMI directes al televisor.

 El comprem o el fem nosaltres?

 Un NAS té un sistema operatiu dissenyat expressament per fer la feina de NAS, compartir arxius, fer streaming, etc. però un petit ordinador com una Raspberry Pi amb el software adient ens pot solucionar el problema per molt menys preu, això sí, penseu que difícilment tindreu un RAID perquè a la Raspberry Pi li connectarem els discs via USB.

 Fonamentalment l’estalvi el tindrem no tan sols en el valor d’adquisició, sinó, sobretot, en el cost mensual de corrent de la Raspberry Pi enfront d’un NAS tradicional.

 Un bon tutorial el trobareu a Techradar, i us guiarà en el procés de crear-vos el vostre propi NAS

 Si voleu un sistema operatiu OpenSource amb llicència BSD per crear-vos el vostre propi NAS podeu utilitzar el FreeNAS, sota el sistema d’arxius ZFS. Les principals característiques són:

  • compartició d’arxius
  • interfase via web per a la seva configuració
  • RAID-Z per protecció dels arxius, un sistema similar a RAID 5
  • snapshots de les situacions dels arxius a un moment determinat
  • replicació en remot dels backups
  • encriptació
  • backups en format Windows Backup, Apple Time Machine, Rsync o PC-BSD Life Preserver

 Un sistema molt similar és NAS4Free, també sota FreeBSD i amb, pràcticament,  les mateixes característiques que FreeNAS,

 Si us penseu que jo faig servir molts acrònims, mireu un paràgraf de la descripció de les característiques del FreeNAS:

 NAS4Free supports sharing across Windows, Apple, and UNIX-like systems. It includes ZFS v5000 , Software RAID (0,1,5), disk encryption, S.M.A.R.T / email reports etc. with the following protocols: CIFS/SMB (Samba), Active Directory Domain Controller (Samba), FTPNFSTFTPAFPRSYNC, Unison, iSCSI (initiator and target), HASTCARP, Bridge, UPnP, and Bittorent which is all highly configurable by its WEB interface. NAS4Free can be installed on Compact Flash/USB/SSD key, Hard disk or booted from a LiveCD/LiveUSB with a small usbkey for config storage. 

Penseu que marxareu de vacances i que abans de marxar heu de tenir les vostres còpies al dia i un NAS us pot ajudar a estar més tranquils de vacances.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any