El Museu de Lleida torna a exposar l’obra de Santiago Sierra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’

  • L'equipament mostrarà la peça fins que els presos recuperin la seva condició ciutadana de ple dret i els exiliats tornin a la seva vida quotidiana

VilaWeb
ACN
31.10.2019 - 11:26
Actualització: 31.10.2019 - 14:39

El Museu de Lleida torna a exposar l’obra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, de Santiago Sierra. El museu lleidatà va esdevenir el primer equipament que va acollir l’obra adquirida per l’empresari lleidatà Tatxo Benet després que aquesta fos retirada de la fira Arco de Madrid. En concret, la va exposar entre el 7 de març i el 22 d’abril de 2018. ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ s’exposa ara a les sales d’exposició permanent del Museu de Lleida, en el lloc on estava situat el retaule de la Marededéu de Cubells. Segons ha informat el museu lleidatà, l’obra quedarà instal·lada ‘fins que les preses i els presos hagin recuperat la seva condició ciutadana de ple dret i els i les exiliades hagin pogut tornar a la seva vida quotidiana’.

El Museu de Lleida referma la seva voluntat de ser ‘un referent de la història de la ciutat i del seu territori des de la prehistòria i fins a l’actualitat’. Amb aquest objectiu de mantenir-se sempre lligat a l’actualitat, ja ha manifestat el seu rebuig a la sentència contra el procés emesa el 14 d’octubre. Per fer palesa aquesta disconformitat, el museu ha decidit intervenir en la seva exposició permanent amb una obra l’objectiu de la qual és, segons el seu autor, fer visible l’existència d’aquests presos polítics a l’estat espanyol, malgrat el que sosté institucionalment, i que aquests són persones empresonades per intentar fer públiques i efectives les seves idees.

L’obra inclou vint-i-quatre fotografies en blanc i negre de rostres pixelats de persones empresonades a l’estat espanyol, entre els quals Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, condemnats pel Tribunal Suprem, a més d’activistes del 15-M, els joves d’Altsasu o els titellaires de Madrid, entre d’altres. Les fotografies van acompanyades d’un breu text explicatiu que, sense dir cap nom, permet identificar les persones retratades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any