El Micalet premia Antoni Furió i la Companyia Teatre Micalet en la seua gala anual

  • Tonetxo Pardiñas, president del Micalet, va instar a avançar “en el reconeixement dels drets dels valencians com a poble”,

VilaWeb
Redacció
29.11.2020 - 10:00
Actualització: 29.11.2020 - 19:06

La Societat Coral el Micalet ha celebrat aquest dissabte la gala en la qual va fer lliurament dels Premis Miquelet 2020 corresponents a la 33 edició. En aquest acte, va reconéixer la labor, compromís i trajectòria professional desenvolupada per Antoni Furió, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València i membre del Institut d’Estudis Catalans; i el projecte impulsat per la Companyia Teatre Micalet durant 25 anys, aniversari que celebra enguany.

Furió va agrair al Micalet la concessió del premi, “és un grandíssim honor rebre el reconeixement d’una societat musical com el Micalet, tan estimable i tan estimada per tots els valencians, més que centenària i que per a mi representa el millor de la societat i la cultura valencianes”, que va nàixer com “un vigorós focus d’irradiació cultural i artística, sobretot musical, en la que van convergir persones de totes les ideologies –lliurepensadors i catòlics, republicans, socialistes i anarquistes–, units per un mateix amor a la música i a la cultura”.

L’historiador de Sueca, que va rememorar el seu coneixement i vinculació amb l’entitat des de molt jove, va subratllar en el seu parlament que “el Micalet ha sigut un referent cívic i patriòtic, en defensa de la llengua i la cultura” i va posar en valor que és una de les associacions “més actives i fermes en la defensa dels valors valencianistes, de la ciutat i de tot el país”.

Pilar Almeria i Joan Peris, directors artístics de la Companyia Teatre Micalet, van rebre amb molta alegria el guardó. Peris va començar recordant com van ser els durs inicis de la companyia i va voler donar les gràcies i compartir el premi “amb tots els equips artístics i tècnics, administració, comunicació…, que dia rere dia treballen perquè açò funcione; sense ells seria impossible alçar el teló”. El director teatral va apuntar que “sobretot m’agradaria donar les gràcies a les actrius i actors que cada dia que pugen a l’escenari ens regalen un trosset d’ells. A tots els que van vindre, als que heu vingut i als que vindran”, peces fonamentals en la realització de 34 espectacles de producció pròpia, i per a impulsar el projecte en el futur.

Per la seua part, Almeria va indicar que la seua entitat i la societat coral tenen en comú la paraula Micalet, “això ha creat una meravellosa simbiosi”, però va destacar que “compartim una cosa fonamental, l’amor pel país i la seua cultura”. En la seua intervenció, l’actriu d’Alcoi va exposar que “volíem fer teatre: Txèkhov, Shakespeare, Molière, Filippo, Goldoni, Priestley… en la nostra llengua materna; fer temporades llargues, formar un equip estable, forjar un segell, revitalitzar un espai tan emblemàtic… i un 13 de maig de 1995 estrenem Nàpols Milionària”.

127 anys d’història 

Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, va posar de manifest que l’entitat compleix 127 anys d’història en unes difícils circumstàncies a causa del Covid-19 que ha impedit entregar els premis Joan Coromines, Enric Soler i Godes i Micalet de Teatre, però va afirmar que “res ni ningú ha pogut llevar-nos la força, l’ànim per a continuar caminant”.

Va tindre paraules per a reconéixer la labor “dels lluitadors que treballen dins de la casa com Emili Mira, secretari general del Micalet i suport meu i de la casa en molts moments”, al qual li va fer lliurament de la insígnia d’or de la societat musical pels seus 50 anys com a soci. Del Miquelet d’Honor col·lectiu atorgat a la Companyia Teatre Micalet, entitat que gestiona el teatre, va dir que “ens dóna l’exemple de constància, de resistència i de resiliència tan necessària per a totes aquelles persones que estimen la nostra llengua, la nostra cultura i els nostres drets”.

Sobre el Miquelet d’Honor individual atorgat a Furió, va asseverar que “ens mostra com, amb moments de més o menys visibilitat, hem de mantindre una trajectòria vital ferma, constant, sempre guiada pel treball i l’estima pel nostre país”.

Drets dels valencians 

Pardiñas va instar a avançar “en el reconeixement dels drets dels valencians com a poble” i als representants polítics, especialment a les forces d’esquerres, els va demanar “fermesa en la defensa de la llengua, la cultura, l’educació pública i el dret d’expressió i manifestació cada dia més perseguits. La persistència és la clau per a véncer, per a aconseguir els objectius marcats, per a arribar als somnis”.

Per a finalitzar, el president va demanar “fer colla, grup, com ens mostren les nostres corals i formacions musicals”, avançar en “el reconeixement dels drets dels valencians com a poble” i continuar treballant junts “per a defensar els nostres drets, tant individuals com col·lectius, cada dia més atacats i reduïts”.

La Coral Salvador Giner de la Societat Coral el Micalet va oferir en la gala un concert i espectacle en el qual es va poder escoltar algunes de les millors cançons de Lluís Llach, al qual es va retre homenatge. El programa Petjades de Lluís, dirigit per Miquel Juan i la direcció escènica de Joanvi Cubedo, va ser estrenat ahir i va posar el fermall a l’acte de lliurament dels Miquelets d’Honor, conduït per Víctor Benavides. La Coral Giner oferirà també aquesta actuació en el Centre del Carme Cultura Contemporània el diumenge 6 de desembre a les 12h.

Nombroses personalitats

La gala dels Premis Miquelet va comptar amb la presència de nombroses personalitats de la política i la cultura com Enric Morera, president de les Corts Valencianes;  Vicent Soler, conseller d’Hisenda i Model Econòmic; Joan Ribó, alcalde de València; Raquel Tamarit, secretària autonòmica de Cultura i Esport, Francisco Molina, director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Maite Ibáñez, regidora d’Acció Cultural i Educació de l’Ajuntament de València; Xavier Rius, diputat de Cultura de la Diputació de València; Toni Gisbert, exsecretari general d’Acció Cultural del País Valencià; Xon Domènech i Miguel V. Marró, Escola Valenciana; Josep Martínez, Ca Revolta; Manuel Carceller i Toni Royo, Plataforma per la Llengua; Marc Candela, Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV); Beatriu Cardona, Coordinadora de l’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana; Maria Josep Martínez Casanova, delegada d’Amics de la Universitat Catalana d’estiu de Prada, entre molts altres representants de diferents institucions i associacions culturals com la Universitat de València, Associació Cultural Institut Obrer, Associació de Veïns de Benimaclet, Fil per Randa…

Els Miquelet d’Honor es concedeixen des de l’any 1988 a persones i institucions i des de 2005 es donen a títol individual i col·lectiu. Des de llavors, han sigut guardonades destacades persones i entitats rellevants com Marc Granell, Obrint Pas, Falla Na Jordana, Isabel-Clara Simó, Maria del Mar Bonet, Antoni Miró, Per L’Horta, Paco Muñoz, Muixeranga d’Algemesí, Carles Santos, Joan Francesc Mira, Manuel Muñoz, Universitat de València, Al Tall, Enric Valor, Ovidi Montllor, Matilde Salvador, Eliseu Climent, Vicent Ventura, Manuel Molins i a la Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà, entre altres, als quals vénen a sumar-se els premiats enguany.

El Micalet, des de 1893

El Micalet, una societat musical fundada l’any 1893, va ser declarada d’Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència pel seu paper en l’articulació de la societat civil valenciana des de fa 127 anys. L’entitat, sense ànim de lucre, compta amb la Escola de Música Matilde Salvador, d’ensenyaments no reglats i el centre autoritzat Institut Musical Giner on s’imparteixen estudis oficials d’Ensenyament Elemental i Professional; així com amb diverses agrupacions artístiques com la Jove Orquestra, la Coral Giner, les corals infantil i juvenil, Colla de tabal i dolçaina, Grup de Danses Alimara, Rondalla i áula de teatre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any