El menú literari de Bromera per a aquesta tardor: llibres per a no contribuir al deliri

  • Una de les novetats destacades és una novel·la inèdita de Carme Miquel sobre l'emigració a l'Argentina de gent de la Marina

VilaWeb
Un moment de la presentació telemàtica
Esperança Camps Barber
21.10.2020 - 21:50
Actualització: 22.10.2020 - 06:24

La presentació de les novetats de tardor d’Edicions Bromera ha anat d’acord amb els temps que corren: ni cafè amb els autors, ni vermut en una llibreria, ni dinar amb periodistes i autors. La presentació d’allò que el director literari, Gonçal López-Pampló, ha anomenat ‘compromís amb la vida’, s’ha fet per YouTube.

Una connexió a tres bandes: López-Pampló des de sa casa, a prop de les campanes del Micalet; el poeta Marc Granell, feliç com un xiquet amb aquest ‘experiment quasi marcià de parlar per internet’; i la cap de comunicació, Sandra Capsir, que anava donant joc i paraules. A l’altra banda, els periodistes amb ganes de conèixer el ritme de les pulsacions d’una de les editorials valencianes en català més grans.

López-Pampló ha esvaït ràpidament els dubtes: ‘Des de la cultura no hem de contribuir al deliri. Hem d’ajudar a frenar. Hem de proporcionar eines per a ajudar a entendre què passa. Des del món de la cultura s’ha de plantar cara. En conjunt, les escoles han demostrat ser entorns controlats. Les presentacions de llibres, els concerts, les obres de teatre han de ser espais segurs. No hi hem de renunciar. Necessitem que la gent vaja a les llibreries, als concerts, al teatre.’

El Cel de fang de Marc Granell

Feia catorze anys que Marc Granell no publicava un llibre amb poemes nous. Aquests de Cel de fang van començar a cridar-lo l’estiu de l’any passat. A la Plaça del Llibre del 2019, quan tot era encara normal, Granell va comentar a l’editor de Bromera que escrivia, que estava enfebrat, i López-Pampló va veure clar que el volia publicar, però van arribar la pandèmia i el confinament que tot ho han trastocat. ‘Vaig tenir el llibre acabat el mes de febrer i em va saber greu enviar-li’l, amb tot allò que passava, pensava que les editorials estaven molt al límit’, explica Granell. Però Bromera l’esperava amb candeletes, i ara és una de les novetats de tardor.

‘Veig el món amb molta més ironia que quan era jove. I  he après que això que diuen que l’esperança és l’última cosa que es perd no és de veres. Jo ja l’he perduda, l’esperança, però em queda la curiositat. Tinc curiositat per a veure com serà aquesta catàstrofe final. Vull veure-la’, explica sorneguer. ‘Si continue escrivint, inevitablement, la covid serà darrere. Això és una cosa mai viscuda. Una tragèdia i a vegades no ens adonem de què significa.’

Un inèdit de Carme Miquel

Benilluma, la novel·la pòstuma de Carme Miquel, arribarà a les llibreries d’ací a un mes. Segons l’editor, va en la línia de les novel·les per a adults de l’autora d’Aigua en cistella. Miquel la va deixar enllestida abans de partir i els seus hereus han volgut que veja la llum tal com ella l’escrigué. Les fulles de pàmpol de la portada tenen a veure amb allò que conta, l’emigració de la gent de la Marina a l’Argentina en temps que eren molt difícils. El protagonisme de la veu femenina i la riquesa lèxica pròpia de Carme Miquel en són alguns dels trets que vol destacar Bromera.

 

Completen aquest catàleg de tardor la publicació de les obres guardonades amb els premis Alfons el Magnànim de narrativa i poesia en català. Somnis de Valparaíso, de Jaume Benavente, premi de novel·la; La taxidermista d’emocions, de Mariló Álvarez, premi València Nova de narrativa; Rondalles i altres veritats, de Laia Fontana, premi València Nova de poesia; i Adonisíada i després, d’Ismael Carretero, premi València de poesia.

El mirall de les nostres penes, de Pierre Lemaitre, i Impossible d’Erri de Luca són també entre les novetats de Bromera per als mesos que vénen.

A Bromera, a més, enguany, celebren el trentè aniversari de la col·lecció de llibres infantils i juvenils ‘El Micalet Galàctic‘. Això significa que milers i milers de xiquets de diverses generacions han agafat el gust per la lectura amb alguns dels llibres de la col·lecció. Una de les últimes incorporacions és una aventura d’Empar, el personatge creat per Fani Grande que, aquesta volta, s’enfronta a un ‘xungovirus’

Els premis, endavant i amb incertesa

Avui mateix comencen els premis literaris Ciutats d’Alzira, amb les jornades culturals i totes les activitats que s’han programat d’ací al divendres 13 de novembre, data prevista per al lliurament dels guardons. Descartat el sopar multitudinari, el format en què es faça l’acte dependrà de l’evolució de la pandèmia i de les mesures de contenció que es prenguen.

I per cloure la presentació, i enganxar amb la sornegueria de Granell, l’humanisme de Miquel i el compromís polític de Luca, el director literari de Bromera ha volgut fer una cita no literal de Camus, de la tan rellegida La pesta, que diu si fa no fa que diuen que en aquesta vida, tant si hi ha epidèmia com si no, només pots estar amb la pesta o contra la pesta; estem amb la vida, celebrem la vida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any