El jutge belga dóna temps a Puigdemont i els consellers fins al 4 de desembre per a preparar la defensa

  • Avui no han declarat i la defensa ha demanat temps per a presentar al·legacions per escrit

VilaWeb
Redacció
17.11.2017 - 15:46
Actualització: 17.11.2017 - 22:50

La justícia belga ha decidit d’ajornar les declaracions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i dels consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Avui no han declarat perquè la defensa ha sol·licitat més temps per a presentar les al·legacions per escrit. La pròxima vista serà el 4 de desembre, però la decisió sobre l’extradició no es podria prendre fins vuit o deu dies després, és a dir, en plena campanya electoral.

L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha explicat que la fiscalia belga partia de la base que l’extradició s’havia d’aprovar, però que havia descartat que hi hagués corrupció –com apuntava la jutgessa de l’Audiència espanyola Carmen Lamela–. A més, la fiscalia vol examinar si els fets són incriminables segons la llei belga. Cuevillas ha dit que la fiscalia belga demanava l’extradició perquè els acusava de coalició de funcionaris, un delicte que consisteix en l’aliança de diversos càrrecs públics contra una llei.

La fiscalia belga, a més de descartar el delicte de malversació, rebaixa els de desobediència i prevaricació. A més, creu que els delictes de sedició i rebel·lió només són equiparables al de coalició de funcionaris. És previst que aquesta tarda hi hagi una compareixença de la fiscalia,

Cuevillas també ha assegurat que la justícia belga donava moltes garanties davant la ‘precipitació a la qual ens tenen acostumats els tribunals espanyols’. Ha afegit que ‘fa gala d’un tracte exquisit’.

Ahir la fiscalia belga va demanar informació sobre el sistema judicial i penitenciari espanyol a Lamela, que li va respondre al vespre. El codi penal belga no contempla el delicte de sedició que els imputa la fiscalia espanyola, i el de rebel·lió no és equiparable entre ambdós sistemes judicials. Els arguments de la defensa es basen en l’incompliment dels drets humans i el processament irregular de l’estat espanyol.

Puigdemont i els quatre consellers es van posar en mans de la justícia belga el 5 de novembre, arran que Lamela hagués enviat l’ordre europea de detenció. El jutge els va prendre declaració i els va deixar en llibertat aquell mateix dia, amb el requisit de facilitar una adreça fixa a Bèlgica i de presentar-se al jutjat quan calgués.

Més informacióQuè els pot passar, d’ara endavant, a Puigdemont i als consellers a les mans de la justícia belga?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any