El judici contra Trapero i l’antiga cúpula dels Mossos, vist per a sentència

  • Dos mesos de sessions han acabat amb una rebaixa de rebel·lió a sedició o desobediència per part de la fiscalia

VilaWeb
Redacció
17.06.2020 - 21:11
Actualització: 17.06.2020 - 23:47

El judici a l’Audiència espanyola contra el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha quedat vist per a sentència. Després de quasi dos mesos de sessions entre gener i març, la vista oral contra Trapero, la intendent Teresa Laplana, l’ex-secretari general d’Interior Cèsar Puig i l’ex-director general de la Policia Pere Soler, es va suspendre pel confinament, i aquest juny s’han fet les últimes quatre sessions. La fiscalia ha rebaixat la petició inicial d’onze anys de presó per rebel·lió a Trapero, Puig i Soler, a deu anys de presó per sedició i una alternativa de desobediència, que només comportaria multa i inhabilitació. Cap dels quatre ha fet ús de l’últim torn de paraula.

Durant el judici s’han confrontat dues visions molt diferents de l’actuació dels Mossos el 20-S davant de la Conselleria d’Economia i altres punts escorcollats i durant l’1-O a tot el país, com ja va passar en el judici al Tribunal Suprem. La fiscalia, amb l’ajut de la Guàrdia Civil i la policia espanyola, ha intentat evidenciar que la policia catalana havia deixat créixer la concentració davant d’Economia per evitar l’escorcoll policial i la sortida de la comitiva judicial.

Les defenses i els comandaments dels Mossos aportats com a testimonis de la defensa van intentar convèncer el tribunal que quan la Guàrdia Civil va comunicar els escorcolls ja era massa tard per establir perímetres de seguretat, i que l’actuació contundent dels antiavalots hagués estat encara més perjudicial.

Sobre l’1-O, l’acusació pública i els cossos policials espanyols van intentar detallar diverses connivències i col·laboracions de mossos amb els organitzadors de les votacions en diversos col·legis. La defensa ha intentat al·legar que les possibles actuacions puntuals eren decisions individuals i anaven contra les ordres de la cúpula del cos, que es va enfrontar al Govern per intentar desconvocar el referèndum.

En la seva intervenció final de més de nou hores l’advocada de Trapero i Laplana, Olga Tubau, ha hagut d’interrompre uns segons el seu parlament, contenint les llàgrimes. ‘Un ciutadà d’un poble lliure no ha d’expiar les faltes que no són seves ni tampoc ser víctima de la impotència i l’egoisme de l’estat’, ha dit. ‘Això, els tribunals ho poden evitar, i jo els demano que ho evitin amb la sentència absolutòria que he demanat aquí.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any