El Gremi d’Editors endureix el discurs

  • El nou president, Patrici Tixis, exigeix que es compleixi la llei contra la pirateria i un pla integral de foment de la lectura, sobretot a través de les escoles

VilaWeb
Montserrat Serra
15.12.2015 - 15:46
Actualització: 16.12.2015 - 22:50

Patrici Tixis és periodista i és un home del Grup Planeta. El 19 de desembre d’ara fa un any assumia la presidència del Gremi d’editors de Catalunya substituint Daniel Fernández. Aquest matí Tixis ha fet balanç de l’any sense donar dades a l’espera de la campanya de Nadal, tot i que confirma el creixement del sector. Ha explicat que els àmbits on vol concentrar tots els seus esforços són la voluntat de sumar lectors, combatre d’una manera real la pirateria i impulsar un Pla integral pel llibre.

Patrici Tixis mira cap a França quan es tracta de definir un model en les polítiques al voltant del món del llibre i és des d’aquest model que estructura el seu discurs. A més, a diferència de la majoria de presidents del Gremi d’editors, que havien usat un to amable davant les administracions, Patrici Tixis ha endurit el seu discurs. Ha canviat el terme ‘esperem’ pel terme ‘exigim’. I mentre l’any passat Daniel Fernández feia un discurs tenyit d’un optimisme babau i fent una llista de voluntats com qui escriu la carta als reis, aquest matí Tixis ha mostrat una cara més incisiva.

D’entrada ha assegurat que el sector editorial a Catalunya tornarà a créixer per segon any consecutiu, a falta de saber la facturació de la campanya de Nadal. Ha assegurat que tots els indicadors així ho mostraven: per Sant Jordi la facturació va créixer un 6% (20 milions d’euros), la Setmana del Llibre en Català va assolir un augment del 25% (300.000 euros) i els llibres de text també han gaudit d’un bon any. A més, ha assegurat que els llibres més venuts enguany ja superen les xifres de l’any passat a l’espera de la campanya de Nadal. De manera que Tixis no considera agosarat, sense les dades definitives, dir que el sector creix. L’any passat ho va fer amb un discretíssim 0,6% (però molt important davant la caiguda ininterrompuda i fins al 40% de facturació en els últims sis anys) i enguany creu que l’augment serà una mica més i marcarà el canvi de tendència, tot i que també reconeix que costarà molts esforços arribar a la facturació de l’any 2007, d’abans de la crisi.

Després Tixis ha assegurat que el lector prefereix el llibre en paper davant del digital. Que a l’Estat espanyol la xifra de llibre digital venut es troba sobre el 5% i que dóna símptomes d’estancament, si es mira el comportament de mercats més avançats en aquest àmbit com és el mercat anglosaxó, que amb un 25% de quota de mercat, la seva posició comença a estancar-se. Tixis ha dit: ‘Fa cinc anys tothom assegurava que quedaven quatre dies al llibre de paper, mentre que ara ja se li dóna una llarga vida.’

De fet, aquesta reflexió li ha servit com a preàmbul d’un tema que considera primordial: la lluita contra la pirateria: ’Som dels països més pirates del món en l’àmbit de la cultura. Això és greu. Aquest any s’han produït 335 milions de descàrregues il·legals de llibres digitals. Això suposa que entre un 10% i un 15% de lectors hauria d’aflorar si es perseguís la pirateria i es recuperés aquests lectors per a la lectura remunerada. En aquest sentit, les editorials ja oferim tota mena d’experiències de lectura pels que vulguin llegir en digital. Però tot aquest esforç no servirà de res si no s’acompanya d’una acció del govern espanyol per fer complir la llei i no posar-s’hi de perfil com fins ara.’

Continua Tixis: ‘A primers d’aquest any es va aprovar la reforma de la llei de propietat intel·lectual amb la voluntat de ser més efectiva contra la pirateria. Avui podem dir que aquesta reforma no ha funcionat. I el govern espanyol no té la complicitat necessària per fer-li front. No hi ha hagut en tot l’any cap acció dissuasiva, exemplificant. Això ho hem explicat al govern espanyol per activa i per passiva, però no ens fa cas. S’infringeix el dret de propietat intel·lectual!’ Per Tixis, el govern espanyol usa una mena de doble llenguatge: per una banda elabora i aprova la llei, però després no la dota de pressupost perquè es pugui aplicar.

Un altre aspecte que és columna vertebral del gremi en el present i en el futur és la voluntat d’augmentar el nombre de lectors: ‘Hem de trencar la xifra del 40% de població que diuen les enquestes que no llegeix mai o llegeix un llibre a l’any. I hem de sumar aquesta dada a una altra, que és alarmant i que es desprèn d’una enquesta de l’OCDE, que assegura que set milions de persones a l’Estat espanyol tenen dificultats de comprensió lectora. Això és més que el nombre de parats que té el país!’. I aquesta situació duu Tixis a formular la necessitat de crear un Pacte d’estat per a impulsar la lectura a les escoles.

En una cosa no ha canviat Tixis en relació als seus predecessors: continua parlant en termes d’estat espanyol, donant dades espanyoles del sector i no pas catalanes, i sense contemplar el moment social i de canvi nacional que viu el país. Però aquest pacte d’estat també és extrapolable al futur estat català. I també és cert que els partits que conformen el nou Parlament de Catalunya continuen menystenint els sectors culturals i els creadors.

Tixis proposa un Pla Integral per a la lectura que ha començat a treballar amb el departament de Cultura, tot i que des del setembre ha quedat aturat davant la provisionalitat del govern. Segons Tixis, el Gremi d’editors ha demanat a tots els governs suport a les llibreries, que es tracten com a un comerç qualsevol. I ha assegurat: ‘Només cal mirar França per saber què es pot fer.’ També ha recordat que la Generalitat ha reduït en un 40% el suport a les biblioteques, com també ha reduït el suport el govern de Mariano Rajoy.

‘El Pla integral per a la lectura ha d’aconseguir crear un gran consens per evitar que els va-i-vens polítics el tombin.’ Davant d’aquesta voluntat tan encomiable, se li ha recordat que el primer CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts) es va crear amb aquesta finalitat i va durar quatre dies, desmantellat per Ferran Mascarell. En aquest sentit, Tixis ha dit: ‘Hem de tornar-hi i tornar-hi. Si el CoNCA va caure, potser és que tots plegats alguna cosa vam fer malament.’

Sobre la candidatura de Barcelona com a ciutat literària de la UNESCO, Patrici Tixis considera que és una gran oportunitat no només per projectar la ciutat sinó també i sobretot per sumar lectors. El Gremi té la intenció d’organitzar cada any un congrés internacional per parlar del sector del llibre, els problemes més importants i la seva projecció de futur. Un congrés organitzat juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i el Màster d’edició de la UPF. Tixis ha assegurat que s’entén bé amb Berta Sureda, comissionada de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, i que han començat a endegar diverses iniciatives, una de les quals és un pla lector per a les escoles de la ciutat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any